Kur Shqipëria doli nga sundimi komunist në vitin 1990, fermat kolektive u çmontuan, duke paralajmëruar një lëvizje drejt një ekonomie tregu. Në shumë rajone fermerët filluan të mbjellin kultivarë modernë, të importuar. Megjithatë, një traditë e prodhimit të perimeve në shkallë të vogël ende lulëzon. Detektivi i farave Adam Alexander udhëton në rajonin e Korçës për të zbuluar se si po qëndron hortikultura rigjeneruese.

Ishte një skenë të cilën vetëm e kisha ëndërruar ta dëshmoja: një luginë me tegela prej dheu, jo më shumë se një çerek milje e gjerë, e mbushur me një mozaik perimesh, e rrethuar nga kodra të buta me fusha të vogla gruri të ndezura me lulëkuqe dhe lule te egra te areve, skajet e mbushura me akacie të egër – një miksturë joshëse – dhe kudo me lule të egra dhe parfum marramendës të trumzës dhe rigonit. Isha pak jashtë fshatit Miras, thellë në rrethin e Korçës në Shqipërinë juglindore.

Ideja ime për parajsën është 100 hektarët tokë të kultivuar që sigurojnë jetesën për mbi 50 familjet që punojnë tokën në Miras dhe që prodhojnë më shumë se sa duhet ushqim për të ushqyer të gjithë komunitetin prej 600 familjesh. Unë isha atje me Lavdosh Ferrunin, Drejtor Ekzekutiv i Shoqatës së Bujqësisë Organike të Shqipërisë dhe një aktivist dhe avokues i pasionuar për ruajtjen dhe kremtimin e kulturës ushqimore shqiptare dhe Dr. Robert Damo, një agronom dhe botanist që drejton Fakultetin e Bujqësisë në Universiteti 'Fan S. Noli' në Korçë. Roberti ka hulumtuar, kataloguar, testuar dhe ruajtur diversitetin e madh të racave tokësore që vazhdojnë të rriten në të gjithë zonën, fortesa e fundit për variatetet tradicionale unike të përshtatura në vend, gjenetikisht dhe organoleptikisht të kulturave të kopshtit.

Parcela tipike te perimeve ne Miras, Korce

Rënia e variateteteve tradicionale shqiptare

Ndikimi i një ekonomie tregu dhe shpopullimi, si rezultat i lëvizjes drejt qendrave urbane, emigrimit dhe mosdashjes së përgjithshme të të rinjve për të punuar në bujqësi, ka pasur një efekt shkatërrues mbi tokat në Shqipëri. Deri në vitin 1990, sistemi i fermave kolektive në një vend që kishte mundur të përdorte ujin e tij të bollshëm për të vaditur shumicën e tokave bujqësore, nënkuptonte se Shqipëria ishte e vetë-mjaftueshme në ushqim. Fermat kolektive rritën varietetet lokale dhe shpëtuan farën e variateteve tradicionale që lulëzuan në mjediset e ndryshme të rritjes në të gjithë vendin. Rishpërndarja e fermave kolektive nënkuptonte që mijëra familjeve iu dhanë toka për t'u kultivuar. Sot, sipërfaqja mesatare është 1.4 hektarë (më pak se 2 hektarë), dhe pak më shumë se 40% e popullsisë prej rreth 3 milionë banorësh, punojnë në bujqësi – sektori primar ekonomik i Shqipërisë. Vendi vazhdon të rritet pothuajse gjithçka që i nevojitet, dhe publiku ka një preferencë për të ngrënë fruta dhe perime të rritura në vend.

Ashtu si në shumë vende të tjera që kam vizituar, ku bujqësia u ndërtua në një sistem fermash të vogla që rritnin varietetet lokale dhe kursenin dhe ndanin farat, ndryshimet në praktikë të nxitura nga futja e kultivarëve modernë hibridë, kanë rezultuar në kolapsin e diversitetit varietal. Kjo ka ndodhur sepse sapo një fermer ndalon rritjen dhe ruajtjen e farave të varieteteve vendase dhe rrit vetëm kultivarë modernë, varietetet tradicionale braktisen, asgjësohen ose thjesht perdoren per te ushqyer kafshët. Në vetëm një sezon, variatetet unike tradicionale mund të humbasin përgjithmonë. Shqipëria nuk është ndryshe.

Shaban dhe Rajmoda Zerani duke mbjelle fasulen Trenare

Ndryshimi i praktikave

Në 30 vitet e fundit, Shqipëria ka kaluar nga kultivimi ekskluzivisht i varieteteve lokale të kulturave të arave, veçanërisht drithërave dhe misrit, në importimin e 80% të farës së saj. Shumëllojshmëria e madhe e varieteteve të misrit me pjalmim të hapur tashmë ka humbur – një pjesë e vogël në rajonet malore. Në vitet 1970, Shqipëria mbarështonte një shumëllojshmëri gruri të quajtur sipas malit më të madh jashtë Tiranës: Dajtit. Vlerësohet shumë si grurë buke dhe mbetet në kultivim të gjerë në male. Por tani, gruri mbizotërohet kryesisht nga kultivarë modernë të importuar për të kënaqur shijet në ndryshim të konsumatorëve, të cilët po hanë më shumë ushqime të përpunuara. Kultivimi i drithërave nuk është aq fitimprurës sa frutat dhe perimet dhe kulturat foragjere po zëvendësojnë gjithnjë e më shumë drithërat për të mbështetur kërkesën në rritje nga konsumatorët për më shumë mish dhe qumësht.

Kullotja ne livadhe tipike ne Shqiperine Jug-Lindore

Jashtë qyteteve të mëdha, frutat dhe perimet e freskëta përbëjnë ende një pjesë të konsiderueshme të dietës, dhe varietetet lokale vazhdojnë të mbajnë një terren, megjithëse e ardhmja e tyre është e pasigurt. Në vitin 1990, 23 kultura perimesh, të gjitha varietetet lokale dhe pothuajse ekskluzivisht variatetet tradicionale, u rritën në rajonet e ulëta dhe bregdetare. Sot kjo është rritur në 38 kultura të ndryshme bimore, por shumica e tyre janë kultivarë hibride. Arsyet pse fermerët shqiptarë e bëjnë këtë ndryshim janë të kuptueshme – kultivarët modernë ofrojnë rendimente më të mëdha dhe kosto më të ulëta prodhimi për shkak të shkallës dhe ruajtjes më të mirë. Mjerisht, kultivuesit dhe shpërndarësit po u kushtojnë më pak vëmendje gjërave që kanë rëndësi për konsumatorët: prejardhjes dhe shijes. Shqipëria rrezikon të bëjë të njëjtat gabime si shumë vende të tjera duke neglizhuar, braktisur madje edhe kulturën e saj ushqimore autoktone ku fermerët trajtohen me të njëjtin respekt si mjekët dhe mësuesit.

Diversiteti më i madh i prodhimit me kultivarët modernë është i mirë për aq sa ndihmon në përforcimin e ekonomisë bujqësore, por kur çmimi është humbja e diversitetit gjenetik lokal dhe lidhjet kulturore dhe sociale që shqiptarët kanë me ushqimin e tyre, kjo mund të sjellë katastrofë, duke rrezikuar sigurinë e saj. furnizim me ushqime; historikisht, të korrat e përshtatura në nivel lokal kanë siguruar elasticitet dhe korrje të besueshme përballë motit të pafavorshëm dhe janë në vijën e parë të ofrimit të përshtatshmërisë së vazhdueshme me ndryshimet klimatike.

Transformimi i sistemit ushqimor

Të kalosh kohë në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, duke konsumuar tregje dhe një numër në dukje të pafund të zarzavateve – çdo rrugë ka të paktën një – do të thotë të gjesh veten në një qytet me një milion banorë ku 80% e të gjitha prodhimeve të freskëta rritet brenda pak. kilometra nga qendra. Edhe pse ushqimet e përpunuara po fitojnë terren, shqiptarët urbanë mbeten thellësisht të lidhur me tokën. Pothuajse të gjithë kanë një familje të ngushtë që vazhdojnë të merren me bujqësi dhe ekziston një traditë e blerjes së ushqimit nga miqtë dhe fermerët në fshatin e lindjes. Por pjesa më e madhe e prodhimit në shitje, megjithëse rritet në vend, tani është nga farat hibride të importuara. Nuk ka statistika zyrtare, por Lavdosh më tha se provat empirike sugjerojnë se mbi 90% e të gjithë ushqimeve të freskëta shkon drejtpërdrejt nga fermeri te konsumatori, por tregtarët me shumicë dhe ndërmjetësit po luajnë një rol gjithnjë e më të madh në shpërndarje ndërsa popullsia urbane rritet. Unë u largova nga Tirana duke pyetur veten, nëse një qytet i kësaj madhësie mund të ushqehet kryesisht nga prodhimet vendase, duke përfshirë mishin, bulmetin dhe vezët, pse qytetet e tjera nuk mund të bëjnë të njëjtën gjë? Pavarësisht transformimeve të mëdha gjatë 30 viteve të fundit dhe kërcënimeve për të ardhmen e saj, ekonomia ushqimore e Shqipërisë është ende një demonstrim i gjallë i lokalizimit në veprim.

Shitje perimesh ne tregun e Tiranes

Në Korçë dhe fshatrat përreth, ndryshimi po ndodh shumë më ngadalë, shyqyr. Atje, perimeshitesit shisnin vetëm prodhime të kultivuara në vend. Unë isha veçanërisht i interesuar të shihja se cilat variatete vendase po ruheshin dhe se si ato mbështesnin kulturën ushqimore të rajonit. Unë jam një adhurues i madh i fasuleve dhe kudo që kam ngrënë më është dashur të ha delikatesën vendase: fasulet lima me domate, një pjatë ku fasulet kanë salcat më të lehta. Dyshova se fasulja "lima" e ofruar ishte pothuajse me siguri një lloj fasuleje (Phaseolus coccineus), sepse në Greqinë fqinje një varietet i çmuar vendas i fasules së bardhë me fara të bardha të quajtur "gigantes" është thelbësore për kuzhinën greke.

Fushat e Mirasit janë kultivuar vazhdimisht që nga koha romake dhe ka dëshmi arkeologjike të bujqësisë që datojnë 4500 vjet më parë. Ka një traditë shumë të gjatë të ruajtjes të farës dhe përzgjedhjes për tipare të favorshme në të gjithë Shqipërinë, por rrethi i Korçës është kalaja e fundit. Humbja e variateteve lokale të përshtatura me rëndësi të qëndrueshme historike dhe kulturore ndryshon nga fshati në fshat. Në disa raste, ka pasur një humbje prej 75-80% në tridhjetë vitet e fundit. Në lokalitete të tjera, të paktën gjysma e diversitetit gjenetik është humbur në të njëjtën periudhë kohore. Humbja më e madhe ka qenë me misrin, i zëvendësuar kryesisht me kultivarë hibridë modernë.

Megjithatë, varietetet unike dhe të rëndësishme mbijetojnë. Shqiptarët i pëlqejnë kokoshkat e tyre dhe dy variatete tradicionale të mrekullueshme që mund të rriten pa ujitje janë kokoshkat shumë të çmuara, kokoshkat e zeza të Korçës dhe kokoshkat e kuqe të Moskës, të njohura edhe si kokoshkat e kuqe me grep. Një misër i ëmbël që gjithashtu rritet pa ujitje dhe që mban emrin e liqenit në veri të Korçës, është Prespë. Variatetet tradicionale të fasuleve vazhdojnë të lulëzojnë ashtu si dhe pijakët, domatet, preshi, qepët dhe kungujt, me marule, orak (Atriplex hortensis) dhe lakër të bardhë më pak të zakonshme. Shqipëria është gjithashtu shtëpia e një diversiteti të madh të varieteteve lokale të mollëve, dardhave, frutave me gurë dhe rrushi – ajo ka traditën më të vjetër të vreshtarisë në Evropë dhe verërat janë një zbulim!

Ruajtja e një fare dhe një kulture

Presh dhe qepe per te prodhuar fare

Realiteti është se rënia e këtyre variateteve të çmuara do të ketë, në afat të mesëm dhe afatgjatë, një ndikim jashtëzakonisht negativ në sistemet e lokalizuara të ushqimit të vetë-mjaftueshëm. Është diversiteti gjenetik i këtyre racave tokësore që siguron që fermerët të mbajnë kontrollin mbi burimet e tyre unike gjenetike dhe të jenë në gjendje, nëpërmjet përzgjedhjes, të përforcojnë vazhdimisht sigurinë ushqimore dhe qëndrueshmërinë. Në mënyrë thelbësore, këto variatete janë një mjet jetik për mbarështuesit e bimëve që zhvillojnë dhe përmirësojnë kultivarët në klimën tonë të ndryshueshme dhe gjithnjë e më ekstreme. Unë besoj se ka një nevojë urgjente brenda Shqipërisë për t'u fokusuar në mbarështimin me pjesëmarrje me fermerët për të përmirësuar cilësinë e farës dhe për të forcuar tiparet që mund të lulëzojnë në klimën tonë në ndryshim. Lidhjet akademike dhe kulturore midis institucioneve evropiane të kërkimit arsimor dhe bujqësor do të ishin jashtëzakonisht të dobishme, jo vetëm për Shqipërinë, por për të gjithë ata që vijnë për të punuar dhe mësuar atje. Rivendosja e mbarështimit të bimëve dhe prodhimit të farës duhet të jetë më shumë se një aspiratë. Alternativa – në varësi të kultivarëve hibridë gjenetikisht të ngushtë dhe të supozuar ‘një madhësi për të gjithë’, të edukuara dhe të kontrolluara nga agrobiznesi për të na ushqyer –, sipas mendimit tim, nuk mund të mendojë.

Pavarësisht rënies së bujqësisë tradicionale, të qëndrueshme dhe rigjeneruese në të gjithë Shqipërinë, ka shenja të filizave të rinj. Turizmi do të jetë një shtytës kryesor ekonomik dhe agroturizmi shihet si një mjet jetik në rikthimin e pasurive ekonomike në zonat thellësisht rurale, duke inkurajuar një brez të ri fermerësh të rinj më sipërmarrës. Festimi i kulturës së jashtëzakonshme ushqimore të Shqipërisë, promovimi dhe zgjerimi i historisë së saj të thellë të mjekësisë bimore dhe diversitetit të pabesueshëm të florës – Shqipëria është shtëpia e 4000 specieve te florës së identifikuar aktualisht, 1500 prej të cilave gjenden vetëm në rrethin e Korçës – do të ketë një efekt transformues. Shqiptarët duhet vetëm të shikojnë ndikimin e dëmshëm të bujqësisë industriale në mbarë botën për të pohuar se pse sistemi i tyre ushqimor dhe bujqësor duhet të ushqehet. Ne kemi shumë për të mësuar nga Shqipëria për sfidat dhe përfitimet e sigurimit dhe mbajtjes së një sistemi të lulëzuar ushqimor vendas.

Fotot kortezi e Adam Alexander.

Adam Aleksander
Adam Alexander

Adam Aleksandër

Adam Alexander ka mbledhur dhe ruajtur varietete të rralla, të rrezikuara dhe të shijshme të perimeve lokale për më shumë se tridhjetë vjet. Libri i tij The Seed Detective u botua në vitin 2022.