Zvicra, gati ligjin për ushqimin e “duhur”

Zvicra, gati ligjin për ushqimin e “duhur”

Një ligj që përcakton se a është ushqimi i duhur dhe me përmbajtje çfarë thotë në ambalazhin e tij, është ai që po synohet të miratohet nga parlamenti zviceran Zvicra do të dalë në votime të dielën, jo në një, por në dy vota të cilat thonë se fushata do të nxisin ushqimin “etik” dhe të qëndrueshëm. Votat pasuan skandalet në vitet e fundit mbi mishin e kuajve në lasagne dhe shkatërrimin e pyjeve të shiut për të bërë rrugë për vajin e palmes dhe fermën e gjedhëve. Dhe ata pasqyrojnë interes në rritje të konsumatorëve — jo vetëm në Zvicër, por në të gjithë Evropën — në të cilën vjen ushqimi dhe si prodhohet.

Pse dy vota, dhe cila është ndryshimi? Sistemi i demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës do të thotë që aktivistët thjesht duhet të mbledhin 100,000 nënshkrime për të siguruar një votim mbarëkombëtar për një çështje politike. Propozimi i parë, i quajtur “ushqim i drejtë”, kërkon më shumë mbështetje nga qeveria për produkte të qëndrueshme dhe miqësore ndaj kafshëve — dhe etiketime më të detajuara në mënyrë që konsumatorët të dinë se çfarë po marrin.

Ai gjithashtu kërkon një goditje ndaj mbeturinave ushqimore, dhe për importet që të përmbushin standardet zvicerane për kushtet e punëtorëve, sigurinë mjedisore dhe mirëqenien e kafshëve. Kjo do të thoshte inspektorët zviceranë duke kontrolluar prodhuesit e huaj të ushqimit për pajtueshmërinë.

E dyta, e quajtur “sovraniteti ushqimor” shkon edhe më tej, duke bërë thirrje për mbështetje shumë më të madhe shtetërore për fermat familjare lokale, për tarifat më të larta për importin e ushqimit dhe për prodhimet e huaja që nuk plotësojnë standardet zvicerane për t’u ndaluar.