-Catherine Bohne ben te ditur njoftimin për shtyp të shoqatës Toka-

2019 duket mirë për njerëzit lokalë që mbrojnë lumin Valbona dhe Parkun Kombëtar, pavarësisht nga pengesat e pjesës së dytë të vitit 2018. Njerëzit po e marrin luftën në një nivel ndërkombëtar. Më 7 mars 2019, nga ora 14: 30–18: 30, shkaku i Valbonës do të dëgjohet në Parlamentin e BE-së gjatë një konference të organizuar nën titullin “Ruajtja e lumenjve të Ballkanit: Rezistenca e hidrocentraleve në Ballkan dhe Shqipëri”. Kjo konferencë u organizua pas përvojës së delegatëve të BE në Valbone në vitin 2018, kur u shfaq një dokumentar i BIRN-it lidhur me konfliktet e vazhdueshme në hidrocentralin në Valbonë dhe Shqipëri dhe dëmtimi i bërë në Parkun Kombëtar më të dashur të Shqipërisë mund të shihet nga dora e parë.

“Pas tre vjet përpjekjesh, me respekt dhe shpresë, për t’u besuar qeverisë shqiptare dhe sistemit gjyqësor, goditjet dhe tmerret e gjysmës së dytë të vitit 2018 dëshmojnë se nuk mundemi. Kur zv.Ministri i Drejtësisë shkon në televizion dhe thotë se veprimet e gjykatës së rrethit të Tropojës janë të paligjshme — dhe pastaj nuk ndodh asgjë — shohim se sistemi nuk funksionon dhe gjykatat janë të lira të veprojnë në mënyrë të paligjshme, pavarësisht nga programi i reformës së drejtësisë. Kur Prokurori publik i Tiranës argumenton se njerëzit e vdekur që nënshkruajnë provën e një takimi nuk do të thotë se takimi nuk ndodhi, shohim se sistemi nuk funksionon. Kur Prokurori publik argumenton se nëse një kriminel i akuzuar thotë “asgjë nuk ka qenë e gabuar”, kjo është një dëshmi se asgjë nuk është e gabuar, ne e shohim se sistemi nuk funksionon. Dhe kur gjyqtarët e gjykatës së lartë japin një urdhër pune të ndaluar, për shkaqe urgjente për të mbrojtur dëmtimin e pakthyeshëm ndaj interesit publik dhe kjo provon të pamundur për të zbatuar këtë vendim, shohim qartë se sistemi nuk funksionon. Prandaj ne po marrim luftën në një nivel ndërkombëtar “, thotë presidenti i TOKA, Catherine Bohne. “Ne i dhamë administratës shansin të funksionojë për njerëzit dhe jo për interesa financiare private,” shton ajo, “Mjerisht është e qartë se ata nuk munden. Edhe me pranimin e tyre. Megjithatë, Shqipëria mbetet nominalisht një demokraci, nën vëzhgimin ndërkombëtar dhe ne kemi rekurs “.

“Jemi shumë të lumtur që çeshtja jonë është dëgjuar para Parlamentit të BE”, thotë presidenti i TOKA Bohne. “Por kjo është vetëm një nga disa mënyra që ne po planifikojmë të sjellim abuzimet flagrante të sistemit shqiptar kundër popullit dhe mjedisit tonë në njoftimin ndërkombëtar, sa më shpejt që të jetë e mundur”.

Për ata që janë të interesuar të marrin pjesë në konferencën në Bruksel, ju lutemi të jeni të vetëdijshëm se keni nevojë për leje të BE-së: Për këtë ju duhet të dërgoni disa informata themelore personale para datës 22 shkurt 2018. Informatat për kontakt mund të gjenden në Shtojcën e bashkangjitur të GUE / NGL. Nëse kontaktoni Gerta@toka-albania.org, TOKA mund të ndihmojë me këtë. TOKA po përpiqet gjithashtu të gjejë fonde për të mbështetur ata që dëshirojnë të udhëtojnë në Bruksel. Ju lutemi të qëndroni në kontakt për lajme në lidhje me këtë mundësi.

Kontakt:

gerta@toka-albania.org

Liridon Mustafaj: 069 46 24 502