Me një kapacitet maksimal prej 140 MW, Karavasta është sistemi më i madh fotovoltaik në rajon. Është gati të fillojë dërgimi i energjisë elektrike në sistemin e transmetimit në Shqipëri.

Impianti më i madh fotovoltaik në Ballkanin Perëndimor po numëron ditët para fillimit të prodhimit. Termocentrali diellor i Karavastasë do të marrë titullin nga Novaci në Maqedoninë e Veriut, i cili sapo është vënë në punë. Kompania me bazë në Francë Voltalia tha se Ministri i Tregtisë së Jashtme Olivier Becht dhe ambasadorja e vendit në Shqipëri Catherine Suard vizituan vendin në jug të Tiranës.

Ndërtimi i sistemit me kapacitet 140 MW ka filluar 15 muaj më parë. Veçanërisht, në prill kompania mori një kredi sindikale nga një grup i udhëhequr nga International Finance Corp. (IFC) dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

Investitorët në pritje të ankandit të ardhshëm të energjisë diellore
Karavasta ndodhet në qendrën në zhvillim të energjisë diellore të Shqipërisë në provincën e Fierit, në perëndim. Vlera e projektit është 135 milionë euro.

Voltalia fitoi një marrëveshje afatgjatë të blerjes së energjisë elektrike duke fituar një ankand të sponsorizuar nga shteti tre vjet më parë. Ajo doli në krye edhe në konkursin e mëposhtëm, në vitin 2021. Kontrata e dytë është për një projekt të energjisë diellore 100 MW të quajtur Spitalla në zonën e Durrësit, pranë kryeqytetit.

Investitorët presin një thirrje publike për një ankand të energjisë diellore 300 MW që nuk do të jetë specifike për vendndodhjen. Shqipëria kohët e fundit kaloi në procedurën e parë konkurruese të tenderit për energjinë e erës.