Lajmi se cisterna e parë me ujë të pastër ishte rrugës për në Cipreses ishte provë për banorët që kishin ngritur alarmin për ndotjen me pesticide se qeveria më në fund po i merrte seriozisht. Autoritetet vendosën të nisin dërgimin e ujit në qytetin e vogël malor të Kosta Rikës me kamion pasi testet laboratorike të burimeve lokale të ujit gjetën mbetje të fungicidit chlorothalonil, në nivele deri në 200 herë më të mëdha se kufiri ligjor. Substanca përdoret gjerësisht në fermat e Kosta Rikës, por është e ndaluar në Evropë pasi u zbulua se ishte një ndotës i ujërave nëntokësore dhe "kancerogjen i supozuar njerëzor".

Ishte e shtuna, 22 tetor 2022, dy ditë pasi ministria e shëndetësisë e Kosta Rikës kishte lëshuar një urdhër që më shumë se 5,000 njerëz që mbështeteshin në sistemin e ujit Cipreses duhet të ndalonin pirjen e ujit ose përdorimin e tij për të përgatitur ushqim. Cisterna mbërriti në hyrje të qytetit në orën 08:50 të mëngjesit. Grupi i vogël aktivist EcoCipreses ishte i kënaqur që më në fund pa një përparim – tetë vjet pasi një banor ngriti shqetësimet për herë të parë – por ishte gjithashtu shumë i vetëdijshëm se problemi nuk kishte gjasa të kufizohej në qytetin e tyre.

Këto frika u konfirmuan më pak se dy javë më vonë. Autoritetet kishin shqyrtuar mundësinë e lidhjes së Cipreses me burimet e ujit të përdorur nga qyteti fqinj i tij Santa Rosa, por testet laboratorike zbuluan se edhe shumica e këtyre burimeve ishin të kontaminuara me produkte të prishjes së klorothalonilit. Më 4 nëntor, ministria e shëndetësisë lëshoi një urdhër tjetër, duke mbyllur pesë burime të Santa Rosa-s. Një raund i mëvonshëm testimi gjeti ndotjen e pranishme në një tjetër burim të Santa Rosa-s, dhe në mars të këtij viti edhe ai u mbyll për konsum njerëzor.


unearthed@act.greenpeace.org.uk