Më 17 Dhjetor 2020 publiku u informua në lidhje me zhvillimete fundit në lidhje me lumin Vjosa prej EcoAlbania, Riverwatch dhe EuroNatur

Në 25 Shtator, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi në Tëitter: “Qeveria jonë ka shpallur Vjosën e sipërme një Park Kombëtar. Ministria jonë e Mjedisit ka refuzuar zyrtarisht të japë leje për projektet e HEC-eve në Vjosën e poshtme që do të integrohen me Parkun! ”

Ky mesazh u mirëprit shumë nga plot palë të interesuara si Anëtarët e Parlamentit Evropian, Komuniteti i Energjisë, organizatat për ruajtjen e natyrës, madje edhe aktori me famë botërore Leonardo DiCaprio. Sidoqoftë, tre muaj më vonë, njoftimi i Kryeministrit duket të jetë një premtim i zbrazët. Javën e kaluar, Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM) - një agjenci nën Ministrin e Turizmit dhe Mjedisit - paraqiti planet e saj për Vjosën. Asnjë fjalë nuk është thënë për një park kombëtar dhe nuk parashikohet aspak status mbrojtjeje për pjesët më të vlefshme të lumit, të cilat kërcënohen nga planet e digave. “Realiteti bie në kundërshtim me deklaratën e Kryeministrit tonë. Aktualisht, duket sikur njerëzit e Shqipërisë po mashtrohen. E ardhmja e Vjosës ka të bëjë edhe me besueshmërinë e Edi Ramës dhe qeverisë së tij”, thotë Olsi Nika Drejtor i EcoAlbania.

Interesante, shumica dërrmuese e shqiptarëve mbështesin njoftimin e Kryeministrit në Shtator për të krijuar një park kombëtar dhe për të hequr planet e digave. Sipas një sondazhi të opinionit publik të kryer nga IDRA Poll (një kompani e cila gjithashtu kryen sondazhe për partitë politike në Shqipëri) në Dhjetor, 94 përqind e shqiptarëve janë pro një Parku Kombëtar për lumin Vjosa, në të gjithë gjatësinë e lumit. Motivet kryesore për këtë mendim të përbashkët janë "për të mbrojtur bukuritë natyrore të vendit dhe peizazhin" dhe për të pasur "mundësi më të mira për zhvillime turistike" në rajon. Në të njëjtën kohë, 78 përqind e të anketuarve kundërshtojnë ndërtimin e digave në Vjosa (14% neutral, 8% në favor të digave). "Ky është një mesazh i qartë: populli i Shqipërisë dëshiron një park kombëtar dhe nuk ka diga në Vjosa, dhe qeveria duhet t'i dëgjojë ata", përfundon Olsi Nika nga Eco Albania.

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), një autoritet global për mbrojtjen e natyrës, njeh rëndësinë ndërkombëtare të vlerave natyrore të jashtëzakonshme të lumit Vjosa. Një draft studim i porositur nga IUCN tregon potencialin e lumit Vjosa për t'u bërë një Park Kombëtar. Studimi pritet të publikohet në fillim të vitit 2021 dhe përfshin një vizion dhe një hartë rrugore për përcaktimin e duhur të lumit Vjosa. Zona e propozuar e mbrojtjes përfshin gjithashtu seksionin e saj të mesëm në Shqipëri, e cila është çelësi për integritetin e lumit dhe mbrojtjen afatgjatë të këtij ekosistemi unik dhe të jashtëzakonshëm lumor ndërkufitar.

Sidoqoftë, çdo ditë bëhet më e qartë, se qeveria shqiptare, veçanërisht Ministri i Mjedisit Blendi Klosi dhe Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM), po shkon në drejtim të kundërt. Përkundër njoftimit të mëparshëm të Kryeministrit, nuk ka plane për të krijuar një park kombëtar përgjatë Vjosës. Në vend të kësaj, vetëm një kategori "Peizazh i Mbrojtur" është parashikuar për pjesën e sipërme të Vjosës, ndërsa nuk është planifikuar asnjë mbrojtje aspak në rrjedhën e poshtme nga Tepelena (ura Memaliaj).

Ky plan jo vetëm që përjashton pjesët më të vlefshme të sistemit të lumit, por gjithashtu do ta linte zonën të pambrojtur në të cilën parashikohen digat e Kalivaç dhe Poçem.

“Planet që u prezantuan nga AKZM javën e kaluar janë në të vërtetë një përpjekje për të mbajtur derën hapur për projektet hidroenergjitike Kalivaç dhe Poçem. Ata janë një shuplakë në fytyrë e të gjithëve që janë në favor të Vjosës, një shuplakë në fytyrën e popullit shqiptar, shkencëtarëve dhe atyre që besojnë në premtimet e Kryeministrit, ”thotë Ulrich Eichelmann, CEO i Riverëatch, i cili ka vite që punon në fushatën e mbrojtjes së lumit Vjosa.

Përfaqësuesja e EuroNatur Annette Spangenberg shton: “Çdo kategori tjetër për Vjosën përveç Parkut Kombëtar nuk është e përshtatshme pasi nënvlerëson vlerat e ruajtjes së natyrës të këtij ekosistemi unik. Për këtë arsye, procesi aktual brenda AKZM duhet të ndalet. Ne i bëjmë thirrje Kryeministrit Rama të mbajë premtimin e tij dhe të mbështesë shpalljen e një Parku Kombëtar përgjatë Vjosës. Procesi aktual i ndërmarrë nga AKZM është i nxituar, jo-transparent dhe jo i plotë. Prandaj, Ministri Klosi duhet ta ndalojë atë dhe të fillojë një proces të ri që merr plotësisht parasysh vlerat natyrore të Vjosës, të cilat janë të jashtëzakonshme dhe qartë të një rëndësie evropiane.

E ardhmja e sistemit unik lumor të Evropës mund të bëhet gjithashtu një problem në zgjedhjet parlamentare shqiptare në 25 Prill. "Ne duam të dimë se cila parti, cili udhëheqës politik mbështet lumi Vjosa Park Kombëtar dhe kush jo. Me vullnetin politik dhe mbështetjen ndërkombëtare, i pari Park Kombëtar i Lumit të egër të Evropës mund të inaugurohet deri në fund të vitit 2022 ", përfundojnë organizatat.