Shkencëtarët kryesorë paralajmërojnë për 'të ardhmen e kobshme' për planetin ndërsa udhëheqësit nënvlerësojnë kërcënimet ekologjike.

Shkencëtarët kryesorë paralajmërojnë për 'të ardhmen e kobshme' për planetin ndërsa udhëheqësit nënvlerësojnë kërcënimet ekologjike.

(CNN) Bota është në rrugën e duhur për një "të ardhme të kobshme", ka paralajmëruar një grup ndërkombëtar shkencëtarësh, me përshpejtimin e ndryshimit të klimës dhe humbjen e biodiversitetit duke kërcënuar mbijetesën e të gjitha specieve të planetit nëse liderët botërorë nuk përballen me sfidën dhe nuk veprojnë urgjentisht . Si pjesë e një "prognoze" të zymtë, një ekip prej 17 shkencëtarësh kryesorë të Mërkurën paralajmëruan se e ardhmja e planetit është "më e tmerrshme dhe e rrezikshme nga sa kuptohet përgjithësisht", dhe thonë se ata kanë kryer vlerësimin për të sqaruar seriozitetin e situatës bota përballet. Duke cituar rreth 150 studime që përshkruajnë ndryshimet mjedisore në botë, ekspertët paralajmërojnë se udhëheqësit botërorë kanë nevojë për një thirrje zgjimi "dush të ftohtë" kur bëhet fjalë për gjendjen e planetit, duke thënë se kushtet e mjedisit janë "shumë më të rrezikshme sesa besohet aktualisht" nga civilët dhe shkencëtarët ashtu.

Daniel Blumstein, profesor në Institutin e Mjedisit dhe Qëndrueshmërisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos dhe një nga autorët e artikullit, tha për CNN se nuk ishte ekzagjerim të flisnim për një rrezik të mundshëm për civilizimin tonë. "Ndoshta njerëzit me siguri e njohin atë, por ata nuk e kuptojnë urgjencën, ose ndoshta ata e njohin atë, por ata nuk duan të marrin sakrificën individuale," tha ai. Vonesat në kohë midis përkeqësimit ekologjik dhe ndikimeve të tij socio-ekonomike do të thotë që njerëzit nuk e kuptojnë seriozitetin dhe kohën e duhur të problemit, thanë autorët e raportit. "Rryma kryesore është duke pasur vështirësi për të kuptuar madhësinë e kësaj humbjeje, pavarësisht nga erozioni i qëndrueshëm i strukturës së civilizimit njerëzor", tha në një deklaratë profesori kryesor, profesori Corey Bradshaw, i Universitetit Flinders në Australi. "Në fakt, shkalla e kërcënimeve për biosferën dhe të gjitha format e saj të jetës është aq e madhe sa është e vështirë të kapesh edhe për ekspertë të mirëinformuar."

Një kërcënim i rëndë dhe i nënvlerësuar për jetën.

Kohë pas kohe, shkencëtarët, ekspertët dhe ambientalistët kanë paralajmëruar se Toka ka arritur një pikë thelbësore - hulumtimi i fundit nga Fondi Botëror për Natyrën zbuloi se popullatat e botës së egër të botës kanë rënë me një mesatare prej 68% në pak më shumë se katër dekada, me konsumimin e njeriut prapa rënies shkatërruese. Ne jemi në një zhdukje të gjashtë në masë, dhe njerëzit janë në sediljen e makinës, pasi kanë zhdukur qindra specie dhe kanë shtyrë shumë më tepër në prag të zhdukjes përmes tregtisë së botës së egër, ndotjes, humbjes së habitatit dhe përdorimit të substancave toksike. Në vitin 2010, udhëheqës nga 196 vende u mblodhën në Japoni dhe ranë dakord mbi një listë të synimeve të biodiversitetit të dizajnuara për të shpëtuar Tokën - por në Shtator, 10 vjet më vonë, një panel i KB-së arriti në përfundimin se bota kishte dështuar kolektivisht për të arritur një objektiv të vetëm.

Ekspertët e KB kanë qenë të qartë: Nëse mbajmë trajektoren tonë në krizën e përshpejtuar të klimës, biodiversiteti do të vazhdojë të përkeqësohet - me rezultate shkatërruese për kafshët, bimët dhe njerëzit e planetit. Por ekspertët ndërkombëtarë paralajmërojnë se asnjë udhëheqës ose sistem politik nuk është i përgatitur për katastrofat që lidhen me humbjen e biodiversitetit, ose të aftë për të adresuar krizën. "Ne kemi thënë për vite me radhë" ne duhet ta bëjmë këtë, atë dhe gjënë tjetër ", ne e dimë se cilat janë problemet, ne thjesht zgjedhim të mos bëjmë ndryshimet," tha Blumstein. Eliminimi i lëndëve djegëse fosile, frenimi në lobimin e korporatave që ndikon në politikëbërjen dhe fuqizimin e grave me qasje në arsim dhe kontroll riprodhues janë ndër hapat e nevojshëm, shtoi ai. "Ndalimi i humbjes së biodiversitetit nuk është askund në krye të përparësive të çdo vendi, duke zënë prapa shqetësime të tjera të tilla si punësimi, kujdesi shëndetësor, rritja ekonomike ose stabiliteti i monedhës," tha profesori Paul Ehrlich i Universitetit të Stanfordit, një nga autorët e studimit. "Ndërsa është një lajm pozitiv që Presidenti i zgjedhur Biden synon të ri-angazhojë SHBA në marrëveshjen për Klimën e Parisit brenda 100 ditëve të tij të para të detyrës, ai është një gjest i vogël duke pasur parasysh shkallën e sfidës," shtoi ai.

Ehrlich është autori i "Bomba e Popullsisë", një tekst i diskutueshëm i vitit 1968 që paralajmëronte mbipopullim, duke parashikuar që miliona njerëz do të vdisnin nga uria. Ai ka thënë që kur shumë detaje dhe koha e ngjarjeve ishin të gabuara, libri ishte i saktë në përgjithësi, duke i thënë Guardian në 2018: "Rritja e popullsisë, së bashku me konsumin e tepërt për frymë, po e çon civilizimin tej mase: miliarda njerëz janë tani të uritur ose të kequshqyer me mikroelementë, dhe cregullimi i klimës po vret njerëzit ".

Ndryshimi është thelbësor Shkencëtarët paralajmërojnë se udhëheqësit botërorë duhet të veprojnë për të shmangur një të ardhme të zymtë ndërsa planifikojnë për ndryshimet e afërta me të cilat planeti do të përballet - por shpresa nuk humbet. Blumstein tha se ai shpreson që pandemia e koronavirusit mund të shërbejë si një paralajmërim. "Covid, me gjithë përçarjen që ka shkaktuar, është në të vërtetë praktikë për të ardhmen," tha ai. "Kjo në të vërtetë mund të na ndihmojë të lëvizim drejt bashkimit dhe të punojmë së bashku. Shkencëtarët, në mënyrë të jashtëzakonshme, kanë punuar së bashku. Është mungesa e qeverisjes efektive botërore apo edhe bashkëpunimi në shumë mënyra, kur shohim që gjërat po prishen." Në raport, botuar në revistën Frontiers in Conservation Science, autorët shkruajnë: "Qëllimi ynë nuk është të paraqesim një perspektivë fataliste, sepse ka shumë shembuj të ndërhyrjeve të suksesshme për të parandaluar zhdukjet, për të rivendosur ekosistemet dhe për të inkurajuar një veprimtari më të qëndrueshme ekonomike në shkallët lokale dhe rajonale. "Në vend të kësaj, ne pretendojmë se vetëm një vlerësim realist i sfidave kolosale me të cilat përballet komuniteti ndërkombëtar mund ta lejojë atë të hartojë një të ardhme më pak të shkatërruar," shtoi ekipi. Akoma, shkruan ata, ndryshimet thelbësore në kapitalizmin global, edukimi dhe barazia janë që kërkohen për të adresuar problemin.

By Amy Woodyatt and Ivana Kottasová, CNN