Qeveria e Rumanisë u bë më ambicioze me planifikimin e saj për ndërprerjen e qymyrit. Ai propozoi në një projekt-urdhër ekzekutiv për t'i dhënë fund përdorimit të lëndëve djegëse fosile deri në fund të dekadës në një kohë kur vendet e tjera në rajon dhe Evropë po i vënë në pritje ose i shtyjnë ato plane të tilla.
Vetëm një vit më parë, Rumania vendosi vitin 2032 në propozimin e Planit të saj Kombëtar të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës (NRRP ose PNNR) si vitin e synuar për të mbyllur të gjithë biznesin e saj të qymyrit. Ishte një nga vendet e para në Evropën Juglindore që vendosi një afat të tillë dhe lëvizja u raportua në media pa asnjë zyrtar të lartë të bërë një njoftim.

Ndërkohë, shpërtheu kriza energjetike, e ndjekur nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, i cili tronditi kontinentin në thelbin e tij edhe një herë pas pandemisë COVID-19. Vendet evropiane aktualisht janë duke u tërhequr nga premtimet për heqjen e thëngjillit, të paktën përkohësisht, për të ruajtur sigurinë energjetike.

Përtej vitit 2030, klubi i qymyrit po tkurret
Rumania nuk ka asnjë arsye të qartë për të shtyrë për një qëllim më ambicioz për t'i dhënë fund përdorimit të lëndëve djegëse fosile më ndotëse. Megjithatë, Ministria e Energjisë sapo nxori një projekt-urdhëresë urgjente për debat publik, në të cilën tha se vendi do t'i jepte fund përdorimit të qymyrit deri në fund të vitit 2030, i cili është bërë një pikë referimi në vitet e fundit.

Tre njësitë e energjisë së qymyrit të CE Oltenia do të kalojnë në rezervë në vitin 2026

Të vetmet vende anëtare të Bashkimit Evropian që planifikojnë aktualisht të bëjnë këtë lëvizje pas fundit të dekadës janë Bullgaria, Kroacia, Sllovenia dhe Republika Çeke. Polonia nuk ka vendosur një datë formale të daljes nga qymyri, përveçse angazhohet në përgjithësi për dekarbonizimin total deri në vitin 2050 më së voni.

E njëjta gjë vlen edhe për Bosnjën dhe Hercegovinën, Serbinë dhe Kosovën*, të cilat nuk janë në BE, ndërsa Turqia caktoi vitin 2053 si afat për dekarbonizimin total. Mali i Zi është zotuar të mbyllë fabrikën e tij të vetme të qymyrit, Pljevlja, deri në vitin 2035. Megjithatë, në gusht, tashmë ish-kryeministri Zdravko Krivokapić vlerësoi se ka të ngjarë të çmontohet deri në vitin 2030.

Sektori i qymyrit po bëhet më pak i zbatueshëm për shkak të rregulloreve mjedisore të BE-së dhe rritjes së kostove për emetimet e dioksidit të karbonit.

Kriza energjetike shkaktoi nxitje afatshkurtër në sektorin e qymyrit
Rumania kohët e fundit ka deklaruar se do të marrë në internet impiantet e qymyrit të papunë dhe do të rrisë prodhimin në minierat e saj në afat të shkurtër, gjë që e bën vendimin e fundit edhe më befasues.

Rumania po mbështet gjithashtu në termocentralet me gaz dhe një reaktor të vogël bërthamor

Për më tepër, qeveria ka caktuar fonde të konsiderueshme për infrastrukturën e gazit dhe termocentralet me gaz dhe u miratua një ligj për të nxitur prodhimin e gazit fosil dhe naftës. Për më tepër, vendi filloi një projekt për një reaktor të vogël modular bërthamor.

Kapaciteti aktual i termocentraleve që funksionojnë me qymyr është 4.9 GW, sipas përditësimit të ministrisë. Njësitë e termocentralit të qymyrit Rovinari 4, Rovinari 5 dhe Turceni 5, me një kapacitet të kombinuar prej 990 MW, janë planifikuar të vendosen në rezervë në vitin 2026. Ato drejtohen nga kompania shtetërore Complexul Energetic (CE) Oltenia, e cila po kalon transformimin drejt energji diellore dhe gaz.

Punëtorët e tepërt për të marrë grante për sistemet fotovoltaike në çati
Sipas projekt-urdhëresës, kapacitetet e reja të hidrocentraleve dhe energjisë bërthamore duhet të hyjnë në internet deri në vitin 2030. Qeveria shtoi se njerëzit që humbasin punën do të kenë përparësi në rikualifikimin profesional si pjesë e përpjekjeve sipas planit të drejtë të tranzicionit. Gorj, Hunedoara dhe Dolj do të jenë zonat më të prekura, zbulon propozimi.

Punonjësit e sektorit të qymyrit do të mund të marrin grante për blerjen e sistemeve fotovoltaike me kapacitet nga 3 kW deri në 5 kW secili, me sa duket do të ndërtohen në çatitë e shtëpive familjare.

---
Burimi origjinal i artikullit në Anglisht