Qytetarë gjermanë janë duke paditur qeverinë e tyre se nuk ka ulur nivelin e ndotjes së ajrit në kufijtë e rekomanduar nga shkencëtarët kryesorë të botës.

Padia e mbështetur nga organizata mjedisore ka mbërritur në Gjykatën Administrative Federale nën argumentimin se ligji gjerman shkel të drejtën e tyre themelore, qëkurse lejon nivelet e ndotjes së ajrit që të jenë katër herë më të larta sesa ato të konsideruara si të pranueshme nga OBSH.

"Ndotja e ajrit mund të mos shpallet shpesh se është shkaku zyrtar i vdekjes, por ajo merr jetë dhe shkakton sëmundje aftagjata, përfshirë kancer, probleme të zemrës, goditje kardiake", citohet një prej paditësve, i sëmurë me astma.

"Tani po padis për të drejtën time të marr frymë dhe ajër të pastër"

Paditësit vijnë nga qytetet me më shumë ndotje, Berlini, Duseldorf, Mynihu dhe Frankfurti.