A mund ta imagjinoni një botë pa zogj? Përfitimet që na sjellin zogjtë nuk janë vetëm kulturore. Zogjtë luajnë një rol thelbësor në funksionimin e ekosistemeve të botës, në një mënyrë që ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e njeriut, ekonominë dhe prodhimin e ushqimit - si dhe miliona specie të tjera. Ja si...

Nga Jessica Law
Krediti i imazhit: Little Spiderhunter © noicherrybeans / Shutterstock

1. Zogjtë kontrollojnë dëmtuesit

Great Tit © Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock

Mund të jetë pak ekstreme të thuhet se ne do të shkonim deri në gju në jovertebrorët nëse zogjtë zhdukeshin - por ndoshta jo aq ekstrem. Një studim i fundit ka treguar se zogjtë hanë 400-500 milionë tonë insekte në vit. Në Kinë, dy të tretat e dietës së House Swift Apus nipalensis përbëhet nga dëmtuesit bujqësorë, dhe në pyjet në të gjithë Amerikën, Evening Grosbeak Hesperiphona vespertina bëhet një superhero gjatë shpërthimeve të krimbit të bredhit, duke siguruar kontroll biologjik me vlerë 1820 dollarë për kilometër katror. Zogjtë janë aq efikas sa kutitë e foleve janë bërë një praktikë e kontrollit të dëmtuesve në të gjithë Evropën.

2. Zogjtë pjalmojnë bimët

Long-tailed Sylph © Ondrej Prosicky / Shutterstock

Kur mendojmë se pjalmuesit, bletët dhe fluturat fluturojnë në mendje - por pjalmuesit e shpendëve si kolibrat dhe mjaltëngrënësit gjithashtu japin një kontribut të madh, veçanërisht në lartësi të mëdha ose në klimat e nxehta. Në Afrikën e Jugut, për shembull, gati një e katërta e specieve Salvia pjalmohen nga shpendët. Lule të tilla u mungon aroma, pasi zogjtë favorizojnë shikimin në vend të erës. Roli i tyre si pjalmues na përfiton drejtpërdrejt - rreth 5% e bimëve që njerëzit përdorin për ushqim ose ilaç pjalmohen nga zogjtë. Dhe kur ato zhduken, rezultatet mund të jenë drastike: 31 lloje të luleve të kambanës Havai duket se janë zhdukur së bashku me zogjtë që i pjalmuan ato.

3. Zogjtë janë ekuipazhi i pastrimit të natyrës

Ruppell’s Vulture © Ian Dyball / Shutterstock

Pamja e shkabave që rrotullohen sipër mund të nxis ndjesi negative, por është  shpejtësia e tyre e mbërritjes (zakonisht brenda një ore pas vdekjes), së bashku me përpikmërinë e tyre që i bën ata kaq të vlefshëm. Mund të kalojnë ditë përpara se pastrues të tjerë më pak efikasë, si qentë e egër ose minjtë, të mbërrijnë për të kapur mbetjet, duke lejuar zhvillimin dhe përhapjen e sëmundjeve vdekjeprurëse si tërbimi dhe tuberkulozi. Gjatë jetës së tij, një shkabë e vetme ofron shërbime të depozitimit të mbeturinave me vlerë rreth 11,600 dollarë amerikanë. Pas rënies së shkabave të Azisë, popullsia e qenve të egër në Indi u rrit me 5.5 milionë, duke përhapur tërbimin dhe duke çuar në rreth 47,300 vdekje njerëzore.

4. Zogjtë përhapin farat

Tui © Chris Moody / Shutterstock

Kur zogjtë udhëtojnë, ata marrin me vete farat që kanë ngrënë dhe i shpërndajnë përmes jashtëqitjeve të tyre. Ata i kthejnë bimët në ekosistemet që janë shkatërruar dhe madje i bartin bimët përtej detit në masa të reja tokësore. Zogjtë kanë ndihmuar në formësimin e jetës së bimëve që shohim rreth nesh - dhe në mbarë botën. Në pyjet e Zelandës së Re, 70% e bimëve kanë fara të shpërndara nga zogj të tillë si Tui Prosthemadera novaeseelandiae. Një detyrë edhe më e madhe ka pëllumbi perandorak mikronezian Ducula oceanica; si një nga zogjtë më të mëdhenj në arkipelagun Palau: është një nga shpërndarësit kryesorë të farës në të gjithë zinxhirin e ishullit.

5. Zogjtë transformojnë peizazhe të tëra

American Oystercatcher © gagat55 / Shutterstock

Habitatet si pyjet, kënetat dhe kullotat prekin njerëzit në të gjithë planetin, madje edhe ata që jetojnë qindra milje larg - ata ruajnë karbonin, mbajnë klimën të qëndrueshme, oksigjenojnë ajrin dhe i shndërrojnë ndotësit në lëndë ushqyese. Por pa zogj, shumë nga këto ekosisteme mund të mos ekzistojnë. Zogjtë ruajnë ekuilibrin delikat midis bimës dhe barngrënësit, grabitqarit dhe gjahut. Një shembull i përsosur janë kënetat e kripura të SHBA-së juglindore, ku lulëzon litari, duke filtruar ujin lokal dhe duke mbrojtur bregdetin nga erozioni i detit. Periwinkle Littoraria irrorata kullot mbi litarin me ëndje, dhe po të mos ishin grabitqarët si goca deti, kaçurrelat dhe kërmijtë e vegjël, këta kërmij të vegjël do të gllabëronin të gjithë kënetën duke lënë vetëm baltë.

6. Zogjtë mbajnë gjallë shkëmbinjtë koralorë

Red-footed Booby © Robert Koss / Shutterstock

Zogjtë, veçanërisht zogjtë e detit, luajnë një rol kyç në çiklizmin e lëndëve ushqyese dhe duke ndihmuar në fekondimin e ekosistemeve detare si shkëmbinjtë koralorë. Zogjtë e detit udhëtojnë qindra kilometra për t'u ushqyer në oqean - dhe kur kthehen, ata depozitojnë shtresa të guanos shumë të athët (pajga e shpendëve të detit) në kolonitë e tyre. Kjo guano derdhet në oqean dhe fekondon komunitetet e afërta si shkëmbinjtë koralorë. Një studim në Ishujt Chagos tregon se çfarë ndodh kur ky proces ndërpritet. Në ishujt pa grabitqarë pushtues të shpendëve detarë, shkëmbinjtë koralorë lulëzuan, me peshq që rriteshin më të mëdhenj dhe më shpejt për moshën e tyre, krahasuar me ishujt e infektuar nga minjtë.

7. Zogjtë frymëzojnë shkencën

Medium Tree Finch © Jody O’Connor

Nga teknologjia e fluturimit, deri te shpikja e zinxhirëve të modeluar në puplat e pendëve, njerëzit kanë marrë frymëzim nga zogjtë për shekuj me radhë. Disa nga këto përparime kanë qenë të mëdha: studimet e Darvinit për fincat në Galapagos rezultuan të dobishme në formësimin e mendimeve të tij mbi evolucionin përmes seleksionimit natyror. Por zogjtë luajnë një rol më të rëndësishëm sesa thjesht të na japin ide. Zogjtë janë lajmëtarët që na tregojnë për shëndetin e planetit. Zogjtë janë të përhapur dhe reagojnë shpejt ndaj ndryshimeve në mjedis. Për shkak të kësaj, ata janë sistemi ynë i paralajmërimit të hershëm për shqetësimet urgjente si ndryshimi i klimës.


Për të lexuar artikullin origjinal në Anglisht, klikoni këtu.