Prodhuesit e pesticideve të ndaluara të Gjermanisë kanë rritur eksportet

Prodhuesit e pesticideve të ndaluara të Gjermanisë kanë rritur eksportet

Gjetjet e një tjetër hetimi të përbashkët të “Unearthed” dhe “Public Eye” mbi tregtinë e pesticideve u publikuan mbrëmë, këtë herë ekskluzivisht në programin televiziv gjerman Monitor (diçka si një kryqëzim mes Panorama dhe Newsnight). Gjermania do të bëhet shteti i tretë i BE-së që vendos ndalimin e eksportit të pesticideve të ndaluara që kur filluam të gërmojmë këtë çështje disa vite më parë (ndalimi i Francës hyri në fuqi në fillim të vitit 2022 dhe një ndalim i ngjashëm belg u miratua në ligj javen e shkuar).

Në ndërkohë, megjithatë, ne zbuluam se prodhuesit e pesticideve të ndaluara të Gjermanisë kanë rritur eksportet. Dokumentet e marra nga Unearthed dhe Public Eye sipas ligjeve të lirisë së informacionit zbuluan se vitin e kaluar kompanitë gjermane lëshuan plane për të eksportuar më shumë se 18,000 ton pesticide të ndaluara - rreth dyfishi i shifrës për vitin e kaluar.

Për më tepër, projektligji siç është – i marrë nga Monitor – përmban disa boshllëqe të rëndësishme. Analiza e zbuluar dhe e “Public Eye” zbuloi se këto boshllëqe nënkuptojnë se rreth 20% e eksporteve të vitit të kaluar do të lejoheshin ende sipas ndalimit të propozuar.

Gjermania ka lënë disa kimikate të rëndësishme jashtë listës së saj të draftit të atyre që nuk mund të eksportohen më - duke përfshirë neonikotinoidin imidacloprid "vrasës së bletëve".

Por boshllëku më i madh është se ndalimi do të zbatohej vetëm për produktet e pesticideve të gatshme për dyqane - prodhuesit do të ishin ende të lirë të eksportojnë kimikatet e ndaluara që ato produkte përmbajnë në formën e tyre të pastër, për t'u përzier në produkte jashtë shtetit.

Folësit gjermanë mund të shikojnë raportin e Monitor https://action.greenpeace.org.uk/e/854853/de-unwirksames-verbot-100-html/5vg5zr/1573399579?h=f2zVJ7IneeCr82zN1TZhr8NWIxPHu4YUbtt4cZhWadc

Nga Unearthed