Dita Botërore e Ligatinave ishte më 2 shkurt dhe me këtë rast liqeni Çad, i cili po thahet dhe zvogëlohet, është sërish në qendër të vëmendjes së publikut.

Liqeni Çad konsiderohet si një nga burimet më të rëndësishme ujore të Afrikës, por ai po zvogëlohet dita ditës për shkak të efekteve të ndryshimeve klimatike dhe 30 milionë njerëzit që jetojnë përreth liqenit po i afrohen një fatkeqësie të vërtetë humanitare.

Është një liqen që shtrihet në territorin e Nigerisë, Kamerunit, Nigerit dhe Çadit dhe mbulon tetë për qind të kontinentit afrikan, dhe rreth tij jetojnë 30 milionë njerëz. Është liqeni i gjashtë më i madh në botë dhe një nga burimet më të rëndësishme të ujit të pastër në Afrikë, dhe liqeni dhe njerëzit përreth tij po bëhen viktima të ngrohjes globale.

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë e konsideron Liqenin Çad si një nga vendet më të rëndësishme të trashëgimisë bujqësore në botë dhe 5.3 milionë njerëz që jetojnë përreth liqenit janë detyruar të zhvendosen për shkak të konfliktit të armatosur.

Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët paralajmëron se dhjetë milionë njerëz në pellgun e liqenit Çad kanë nevojë për ndihmë humanitare.

Një kërcënim i quajtur ndryshimi i klimës

Sipërfaqja e Liqenit Çad ishte 26,000 kilometra katrorë në vitin 1963, dhe që nga viti 2001 ka rënë nën 1,500 kilometra katrorë. Nga ana tjetër, popullsia e rajonit po rritet dita-ditës.

Një studim shkencor i publikuar në vitin 2017 nga agjencia amerikane NASA zbulon gjithashtu se Liqeni Çad është tkurrur dhjetë herë në krahasim me atë që ishte në vitin 1973.

Tharrja drastike e liqenit

Avullimi i ujërave të liqenit për shkak të rritjes së temperaturave shkakton humbje të rënda ekonomike dhe ndonjëherë konflikte etnike për njerëzit në pellg, të cilët fitojnë 80 për qind të mjeteve të jetesës nga bujqësia, blegtoria dhe peshkimi.

Rritja e temperaturës 1.5 herë më shpejt se mesatarja botërore zvogëlon sasinë e reshjeve sezonale. Banorët përreth liqenit nuk mund të parashikojnë se kur do të fillojë dhe do të përfundojë sezoni i shirave. Përshtatja njerëzore ndaj ndryshimeve klimatike është gjithashtu shumë e kufizuar për shkak të organizatave terroriste dhe kërcënimit të tyre.

Për shkak të pakësimit të burimeve ujore, peshqit janë gjithnjë e më pak, kullotat janë shkatërruar dhe biodiversiteti ka filluar të bjerë në mënyrë drastike.

Një kërcënim sigurie

Ngrohja globale në pellgun e Liqenit Çad po rrit pasigurinë ushqimore dhe po destabilizon rajonin. Në të njëjtën kohë, rajoni ka qenë skena e konflikteve të ashpra të armatosura midis forcave lokale të sigurisë dhe grupeve të armatosura kriminale për një dekadë.

Endemikët dhe biodiversiteti

Sipas UNESCO-s, pellgu i Liqenit Çad, i cili ka qindra ishuj të madhësive të ndryshme, është gjithashtu shumë i pasur me endemikë dhe biodiversitet. Pishina, e cila është shtëpia e rreth 140 llojeve të peshkut, ka një potencial të prodhimit të peshkut prej 150,000 tonësh.

Pellgu i Liqenit Çad është një nga ndalesat e rëndësishme për zogjtë shtegtarë nga Azia dhe Evropa. Është vlerësuar se të paktën 70 lloje zogjsh jetojnë brenda dhe rreth liqenit çdo vit.

Pellgu dihet gjithashtu se është shumë i pasur me spirulinë, një algë blu-jeshile e përdorur si një shtesë ushqimore me shumë proteina. /tesheshi.com/