OJQ-të malazeze kundërshtojnë angazhimin e Varhelyi për terminalin LNG

OJQ-të malazeze kundërshtojnë angazhimin e Varhelyi për terminalin LNG

27 organizata të shoqërisë civile i kanë dërguar një letër të përbashkët Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, (1) duke vënë në pikëpyetje një deklaratë të kohëve të fundit të Komisionerit të Zgjerimit Olivér Várhelyi se BE do të ndihmonte Malin e Zi të ndërtonte një terminal të gazit të lëngshëm (LNG) në portin e Bar (2), dhe duke i bërë thirrje BE-së që të mos mbështesë projektin.

Mali i Zi nuk është i lidhur me rrjetet ndërkombëtare të gazit dhe përdor vetëm vëllime të vogla të karburantit fosil, duke e vënë atë në një pozicion më të favorshëm për dekarbonizim sesa BE-ja, e cila po përpiqet të çlirohet nga importet e gazit fosil pas pushtimit rus të Ukrainës.

Vendet e Ballkanit Perëndimor në tërësi janë shumë më pak të varura nga gazi sesa BE-ja (3) dhe janë zotuar të heqin gradualisht përdorimin e karburanteve fosile deri në vitin 2050 (4). Por siç shpjegohet në letër, terminali LNG, nëse ndërtohet, do të krijonte një bllokim karboni për Malin e Zi, që vendi nuk do të ishte në gjendje ta zgjidhte përpara viteve 2050.

Do të duhet të ndërtohet një rrjet i tërë tubacionesh të rinj, ku qeveria do të propozojë gjithashtu tre termocentrale të reja me gaz. Është joreale që Mali i Zi, bazuar në madhësinë e tij, kapacitetin e kufizuar institucional dhe arkën e zbrazët të shtetit, do të jetë në gjendje të bëjë një tjetër tranzicion nga gazi drejt burimeve të rinovueshme deri në vitin 2050. Megjithatë, Komisioni Evropian vitet e fundit ka inkurajuar në mënyrë aktive rritjen e konsumit të gazit fosil në të gjithë Perëndimin Ballkani (5).

Nataša Kovačević e CEE Bankwatch: "Shpresojmë që deklarata e komisionerit Várhelyi të mos përfaqësojë qëndrimin e Komisionit Evropian për projektin e Malit të Zi LNG - ai tashmë është kapur kohët e fundit duke folur pa u konsultuar më parë me kolegët e tij (6). Por fakti mbetet se mbështetja e Komisionit për rritjen e përdorimit të gazit fosil në Ballkanin Perëndimor është e papërgjegjshme dhe kundërproduktive. Varësia jonë e ulët nga gazi është një plus, jo një minus, në një të ardhme të bazuar në elektrifikimin e ngrohjes dhe transportit.'

Diana Milev-Čavor e Eco-Team: “Nuk ka kuptim të rrisim varësinë tonë nga importi i energjisë, pavarësisht nga burimi i gazit. Ashtu si BE-ja më në fund po kupton se sistemi i saj energjetik nuk mund të bazohet në importet e gazit fosil, Komisioni duhet të ndihmojë urgjentisht për të ndaluar Ballkanin Perëndimor të përsërisë këtë gabim të shtrenjtë. Infrastruktura e re do të përfundojë ose si asete të bllokuara ose si një bllokim i gazit fosil që do të pengojë zhvillimin e burimeve të rinovueshme në rajon.

Zenepa Lika e Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA): “Një tranzicion me efikasitet energjetik drejt 100 për qind burimeve të rinovueshme mund të ndodhë relativisht shpejt në Mal të Zi nëse ekziston vullneti politik. Komisioni Evropian dhe donatorë të tjerë ndërkombëtarë duhet të fokusohen në trajtimin e humbjeve të shpërndarjes së energjisë elektrike, rritjen e përdorimit të pompave të nxehtësisë dhe diellore, teknologjitë inovative të ruajtjes së nxehtësisë dhe rinovimin e thellë të ndërtesave të banimit në vend që të devijojnë vëmendjen dhe financimin me gaz fosil.

me shume: https://bankwatch.org/press_release/montenegrin-ngos-counter-varhelyi-pledge-on-lng-terminal