Pothuajse e gjithë popullata e botës po thith ajër të ndotur, duke reduktuar më shumë se dy vjet nga jetëgjatësia mesatare globale.

Sipas gjetjeve të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 99 % e njerëzve jetojnë në zona ku ndotja e ajrit i kalon nivelet e sigurta.

Kontaminimi shkurton një mesatare prej 2.2 vjetësh nga jetëgjatësia mesatare globale për çdo person – një kombinuar 17 miliardë vite jetë.

Ky ndikim në jetëgjatësinë është i krahasueshëm me atë të pirjes së duhanit, më shumë se trefishi i përdorimit të alkoolit dhe ujit të pasigurt, gjashtë herë ai i HIV/AIDS dhe 89 herë ai i konfliktit dhe terrorizmit.

Humbja e jetës – e llogaritur këtë muaj nga studiuesit e Universitetit të Çikagos në raportin e tyre vjetor të Indeksit të Jetës së Cilësisë së Ajrit – duhet të trajtohet me të njëjtën urgjencë si një pushtim hapësinor, thotë studiuesi kryesor Michael Greenstone.

“Do të ishte një emergjencë globale nëse marsianët do të vinin në Tokë dhe do të spërkatnin një substancë që bënte që njeriu mesatar në planet të humbte më shumë se dy vjet jetëgjatësi,” shpjegon ai. “Kjo është e ngjashme me situatën që mbizotëron në shumë pjesë të botës, përveçse ne po spërkasim substancën, jo disa pushtues nga hapësira e jashtme.”

marre nga gazeta TEMA