Operatori i sistemit të shpërndarjes së energjisë elektrike në Shqipëri, OSHEE tha se numri i prosumatorëve në rrjetin e tij që kanë instaluar panele diellore për konsum vetjak ka arritur në 1025.

Shqipëria shtoi 627 prosumatorë vitin e kaluar, sipas OSHEE. Në një postim në rrjetet sociale, operatori i sistemit të shpërndarjes së energjisë elektrike të vendit ose OSHEE zbuloi se numri i përdoruesve në rrjetin e tij ka kaluar shifrën 1000.

Ajo tregon se ka më shumë akses në energjinë e pastër me një kosto më të ulët, duke mundësuar kursime në një kohë turbulence në treg, sipas kompanisë shtetërore.Kompania tha se 59% e 1025 konsumatorëve të regjistruar që kanë instaluar panele diellore për përdorim vetjak janë në qarqet e kryeqytetit Tiranë dhe në qytetin port pranë Durrësit.

Prodhuesit industrialë janë të kufizuar deri në 500 kW

OSHEE theksoi se viti 2022 solli një bum në numrin e kërkesave, pasi ato përbënin gjysmën e të gjitha aplikimeve në tre vitet që nga ndryshimi i ligjit përkatës.

Prosumatorët në Shqipëri të lidhur me rrjetin e shpërndarjes kanë një kapacitet të kombinuar prej 102 MW, shtoi OSHEE. Prodhuesit industrialë mund të instalojnë deri në 500 kW.

Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku tha së fundi se qeveria synon ta bëjë Shqipërinë një importuese neto të energjisë elektrike deri në vitin 2029. Janë tre termocentrale të mëdha diellore në ndërtim në vend, që është një hap i madh midis Ballkanit Perëndimor dhe më gjerë. .

Mjedisi i tregut të energjisë elektrike po përmirësohet me shpejtësi

Bursa Shqiptare e Energjisë Elektrike ose ALPEX është gati të funksionojë, e cila do të përmirësojë mjedisin e investimeve dhe tregut, së bashku me planin për një ndërlidhje shtesë me Malin e Zi fqinj.

Vendi pret impiantin e parë diellor lundrues te prodhimit të energjisë në rajon, ndërsa një tjetër parashikohet të instalohet dhe të integrohet me një hidrocentral ekzistues dhe njësinë e tij fotovoltaike në një nga digat.

Vlen të përmendet, numri i prodhuesve në Serbi gjithashtu ka kaluar një mijë kohët e fundit, nga të cilët një e pesta janë kompani dhe pjesa tjetër janë pronarë të paneleve diellore rezidenciale. Kapaciteti total është pak më pak se 13 MW edhe pse objekti më i madh ka një kapaciteit pothuajse 1 MW. Në të kundërt, Rumania pret që numri i prosunatorwve të arrijë në 100,000 këtë vit.

Marrë nga “Balkan Green Energy News”