Intervisa me shkurtime dhënë tek “Democracy Now” nga Dr, Vandana Shiva, fituese e Cmimit Nobel per Paqe, Alternativ.

Per intevisten e plotë dhe videon shihni linkun më poshtë:

Vandana Shiva: We Must Fight Back Against the 1 Percent to Stop the Sixth Mass Extinction
This is Democracy Now!, democracynow.org, The War and Peace Report. I'm Amy Goodman. A shocking new report finds at…

AMY GOODMAN: Ju jeni e famshme për të përshkruar kontrollin e korporatave, duke sfiduar kontrollin e korporatavee më pas vini me sisteme alternative, atë që e quani demokraci ushqimore. Shpjegoni.

VANDANA SHIVA: Po. Pra, sapo kemi bërë një libër për biodiversitetin, agroekologjinë dhe bujqësinë rigjeneruese organike, e cila është 31 vjet praktikë dhe kërkime tona, sepse nuk mund të shoh mendimin e ndarë nga veprimi. Ne mund të ushqejmë dy herë popullsinë e Indisë, dy herë popullsinë e Indisë — duke ruajtur biodiversitetin, duke siguruar më shumë ushqim për akër, aq më shumë biodiversitet sistemi dhe sistemet organike prodhojnë më shumë ushqim. Fermerët fitojnë 10 herë më shumë duke mos shpenzuar para të çmuara për kimikate dhe makina të mëdha.

Mutinacionalet,Monsanto dhe Bayers po imagjinojnë një bujqësi pa fermerë, bujqësi pa fermerë, bujqësi me dronë, bujqësi me softëare në traktorë, bujqësi me robota, bujqësi me inteligjencë artificiale. Ata po flasin për bujqësinë dixhitale ku nuk keni nevojë për njerëz. Por kjo do të thotë që askush nuk kujdeset për tokën, e në fakt bujqësia do të thotë kujdes për tokën.

Ne kemi nevojë për marrëveshjen të re të gjelbër, e cila është një diskutim i tillë mahnitës në këtë vend. Dhe marrëveshja e re e gjelbër duhet të jetë për të futur më shumë njerëz të merren me tokën, ashtu si gjatë fazës së depresioni. Kemi nevojë për duart për të shëruar planetin. Ne kemi zgjidhje për ndryshimet klimatike, sepse vetëm përmes thithjes së karbonit të tepërt dhe azotit të tepërt nga ajri, ne mund të shërojmë ciklin e thyer të azotit dhe ciklin e karbonit. Bujqësia ekologjike, bujqësia me biodiversitet intensiv e bën këtë. Dhe ne vetëm duhet të shtojmë 2 përqind në këtë sistem, dhe në 10 vjet ne mund të zgjidhim krizën klimatike. Me 0.5 për qind lëndë organike, ne mund të heqim qafe thatësirat.

AMY GOODMAN: Shpjegoni saktësisht se çfarë doni të thoni, për audiencën jo fermer.

VANDANA SHIVA: Pra, problemi themelor i ndryshimeve klimatike është se kufijtë planetar janë shkatërruar. Ka një kufi të ciklit të karbonit, të azotit dhe mineraleve dhe elementeve të tjera. Duke marrë lëndë djegëse fosile nga nëntoka dhe duke i djegur ato në një shpejtësi shumë të lartë 600 milionë vjet të punës së natyrës — ne vendosim shumë dioksid karboni në atmosferë, prandaj kemi ndryshime klimatike. Ne përdorim disa nga këto lëndë djegëse fosile për të bërë plehra azotike, që lëshon një oksid azotik, që është 300 herë më vdekjeprurëse për klimën.

Ju hiqni qafe kimikatet, heqni qafe karburantet fosile, dhe filloni të zbatoni bujqësisnë organike, të gjithë atë karbon të tepërt mund ta tërhiqeni nëpërmjet bimëve dhe të ktheni përsëri në tokë, prandaj shkrova librin Soil Not Oil. Kur mbillni bimë për korigjiin e azotit, bishtajoret — ju e dini, të gjithë tani po flasin për dietat me bazë bimore, proteinat nga bimët. Ne e kemi bërë atë në Indi përgjithmonë me dalin tonë të bukur, bishtajoret tona. Ato rregullojnë azotin pa dhunë. Bimët kanë inteligjencën për ta bërë atë, në mënyrë paqësore dhe na japin proteina të mirë, në të njëjtën mënyrë, ndërkohë që ndreqim ciklin e thyer të azotit, që është dhe sistemi i biodiversitetit i keqtrajtuar .

Dhe në secilën nga këto probleme, nëse është uria apo epidemia e sëmundjeve kronike apo ndryshimi i klimës ose speciet — ju e dini, pllenuesit në fermën tonë janë gjashtë herë më shumë se sa pllenuesit në pyll. Dhe tani, çdo vit, ne ofrojmë një kurs 1-mujor mbi praktikën e biodiversitetit, agroekologjisë dhe sistemeve ushqimore organike. Kudo, bota po shërohet, me më shumë solidaritet, me më shumë unifikim, mes vetes dhe rrjetit të jetës dhe një rikthim të inteligjencës sonë. Inteligjenca kurrë nuk do të jetë artificiale. Inteligjenca reale është ajo që na bën të jetojmë. Jeta është inteligjencë. Inteligjenca është demokracia.

AMY GOODMAN: Vandana Shiva është një studiuese indiane, aktiviste e mjedisit, sovraniteti i ushqimit dhe mbrojtëse e farërave, dhe udhëheqëse e globalizimit alternativ dhe autore e shumë librave. Ajo ka shkruar më shumë se 20 libra. Libir i fundit i saj është , “Njerëzimi vs 1%” dhe “Kush e ushqen me të vërtetë botën?” Dr. Vandana Shiva është marrëse e Çmimit Nobel të Paqes, Alternativ.