Një ekip shkencëtarësh të klimës shqyrtoi rolin që ka luajtur ndryshimi i klimës në ngjarjet individuale të motit gjatë dy dekadave të fundit.

Ngjarjet ekstreme të motit nga valët përvëluese të të nxehtit deri te reshjet jashtëzakonisht të mëdha kanë shkaktuar trazira të gjera në të gjithë globin këtë vit, me mijëra njerëz të vrarë dhe miliona të tjerë të zhvendosur.

Në tre muajt e fundit, shirat e musonit shkaktuan përmbytje katastrofike në Bangladesh dhe valët brutale të të nxehtit përfshiu pjesë të Azisë Jugore dhe Evropës. Ndërkohë, thatësira e zgjatur ka lënë miliona në prag të urisë në Afrikën Lindore.

Shumica e kësaj, thonë shkencëtarët, është ajo që pritet nga ndryshimi i klimës.

Të martën, një ekip shkencëtarësh të klimës publikuan një studim në revistën Environmental Research: Climate. Studiuesit shqyrtuan rolin që ka luajtur ndryshimi i klimës në ngjarjet individuale të motit gjatë dy dekadave të fundit.

Gjetjet konfirmojnë paralajmërimet se si ngrohja globale do të ndryshojë botën tonë - dhe gjithashtu bëjnë të qartë se çfarë informacioni mungon.

Për valët e të nxehtit dhe reshjet ekstreme, "ne zbulojmë se kemi një kuptim shumë më të mirë se si po ndryshon intensiteti i këtyre ngjarjeve për shkak të ndryshimeve klimatike," tha bashkëautori i studimit Luke Harrington, një shkencëtar klimatik në Universitetin Victoria të Wellington.

Megjithatë, më pak e kuptuar është se si ndryshimi i klimës ndikon në zjarret dhe thatësirën.

Për dokumentin e tyre rishikues, shkencëtarët bazuan në qindra studime "atributi" ose kërkime që synojnë të llogarisin se si ndryshimi i klimës ndikoi në një ngjarje ekstreme duke përdorur simulime kompjuterike dhe vëzhgime të motit.

Ka gjithashtu boshllëqe të mëdha të të dhënave në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, duke e bërë më të vështirë për të kuptuar se çfarë po ndodh në ato rajone, tha bashkëautorja Friederike Otto, një nga klimatologët që drejton bashkëpunimin ndërkombëtar kërkimor World Weather Attribution (WWA).

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se stuhitë tropikale po bëhen më intensive dhe madje po ngecën në tokë.

VALËT E TË NXEHTIT

Me valët e të nxehtit, ka shumë të ngjarë që ndryshimi i klimës po i përkeqëson gjërat.

"Pothuajse të gjitha valët e të nxehtit në të gjithë botën janë bërë më intensive dhe më të mundshme nga ndryshimet klimatike," tha bashkëautori i studimit Ben Clarke, një shkencëtar mjedisor në Universitetin e Oksfordit.

Në përgjithësi, një valë të nxehti që më parë kishte një shans 1 në 10 për të ndodhur tani është gati tre herë më e mundshme – dhe arrin kulmin në temperatura rreth 1 gradë Celsius më të larta se sa do të kishte qenë pa ndryshimet klimatike.

Një valë e të nxehtit e prillit që pa merkurin të ngjitej mbi 50 gradë Celsius (122 Fahrenheit) në Indi dhe Pakistan, për shembull, u bë 30 herë më i mundshëm nga ndryshimet klimatike, sipas WWA. Lexo më shumë

Valët e të nxehtit në të gjithë hemisferën veriore në qershor - nga Evropa në Shtetet e Bashkuara - theksojnë "pikërisht atë që dokumenti ynë i rishikimit tregon se frekuenca e valëve të të nxehtit është rritur kaq shumë," tha Otto.

RESHJE DHE PËRMBYTJE

Javën e kaluar, Kina pa përmbytje të mëdha, pas shirave të dendur. Në të njëjtën kohë, Bangladeshi u godit nga një përmbytje që shkaktoi përmbytje. Lexo më shumë

Në përgjithësi, episodet e reshjeve të dendura po bëhen më të zakonshme dhe më intensive. Kjo për shkak se ajri më i ngrohtë mban më shumë lagështi, kështu që retë e stuhisë janë "më të rënda" përpara se të thyhen përfundimisht.

Megjithatë, ndikimi ndryshon sipas rajonit, me disa zona që nuk kanë shi të mjaftueshëm, tha studimi.

Toka e plasaritur dhe e thatë shihet në shtratin e gjerë të lumit Loire pranë urës Anjou-Bretagne ndërsa një valë të nxehti godet Evropën, në Ancenis-Saint-Gereon, Francë. (Foto: Reuters)

THATËSIA

Shkencëtarët e kanë më të vështirë të kuptojnë se si ndryshimet klimatike ndikojnë në thatësirën.

Disa rajone kanë vuajtur thatësi të vazhdueshme. Temperaturat më të ngrohta në Perëndimin e SHBA-së, për shembull, po shkrin më shpejt grumbullin e borës dhe po nxisin avullimin, tha studimi.

Dhe ndërsa thatësirat e Afrikës Lindore ende nuk janë lidhur drejtpërdrejt me ndryshimet klimatike, shkencëtarët thonë se rënia në sezonin e shirave të pranverës është e lidhur me ujërat më të ngrohta në Oqeanin Indian. Kjo bën që shirat të bien me shpejtësi mbi oqean përpara se të arrijnë në Bri. Lexo më shumë

ZJARR

Valët e të nxehtit dhe kushtet e thatësirës po përkeqësojnë gjithashtu zjarret, veçanërisht megafirat - ato që djegin më shumë se 100,000 hektarë.

Zjarri shpërtheu në të gjithë shtetin amerikan të Nju Meksikos në prill, pasi një djegie e kontrolluar e vendosur në "kushte shumë më të thata se sa njihej" doli jashtë kontrollit, sipas Shërbimit Pyjor të SHBA. Zjarret dogjën 341,000 hektarë. Lexo më shumë

CIKLONET TROPIKE

Në shkallë globale, frekuenca e stuhive nuk është rritur. Sidoqoftë, ciklonet tani janë më të zakonshëm në Paqësorin qendror dhe Atlantikun e Veriut, dhe më pak në Gjirin e Bengalit, Paqësorin Verior perëndimor dhe Oqeanin Indian jugor, tha studimi.

Ekzistojnë gjithashtu prova se stuhitë tropikale po bëhen më intensive dhe madje po ngecin në tokë, ku ato mund të japin më shumë shi në një zonë të vetme.

Pra, ndërsa ndryshimi i klimës mund të mos e kishte bërë më të mundshëm formimin e cikloni Batsirai në shkurt, ai ndoshta e bëri atë më intensiv, të aftë për të shkatërruar më shumë se 120,000 shtëpi kur goditi Madagaskarin.

Burimi origjinal i artikullit i përkthyer këtu.