Qeveritë e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë nënshkruan disa marrëveshje në një seancë të përbashkët. Një memorandum mirëkuptimi për energjinë synon intensifikimin e bashkëpunimit në infrastrukturën e gazit dhe energjinë e rinovueshme dhe ndërtimin e një terminali LNG në Vlorë.

Ndërsa Shqipëria është gati të ndërtojë një terminal për gazin natyror të lëngshëm (LNG) në portin e saj të Vlorës, vende të tjera të Ballkanit Perëndimor duan të marrin pjesë në veprim, kryesisht për shkak të krizës energjetike dhe pasigurisë në lidhje me furnizimin me gaz nga Rusia.

Pas marrëveshjeve të bashkëpunimit me Kosovën* dhe Serbinë, Shqipëria ka nënshkruar një memorandum të ngjashëm mirëkuptimi me Maqedoninë e Veriut në seancën e dytë të përbashkët të dy qeverive, të mbajtur në Shkup.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski tha se dokumenti krijon një kornizë për projekte të përbashkëta energjetike, kryesisht për infrastrukturën e gazit dhe energjinë e rinovueshme. Të dyja palët arritën disa marrëveshje, me fokus të veçantë tek energjia, theksoi ai. Ai përfshin bashkëpunimin për ndërtimin e terminalit LNG.

Kovaçevski: Kriza energjetike është një mundësi për ta kthyer Maqedoninë e Veriut në një qendër të gjelbër të energjisë

“Kjo krizë është gjithashtu një mundësi për ne, për inovacion, për zhvillim, një mundësi për ta kthyer vendin në një qendër energjie të gjelbër, e cila me një plan dhe strategji të mirë mund të furnizojë rajonin dhe kontinentin me energji të marrë nga burimet e rinovueshme. ”, tha Kovaçevski.

Maqedonia e Veriut ka nevojë për furnizim me gaz për objektet që janë planifikuar të zëvendësojnë termocentralet e saj të vjetra të qymyrit REK Manastir dhe REK Oslomej dhe termocentrali i Negotinës me naftë.

Excelerate dhe ExxonMobil me bazë në Shtetet e Bashkuara ranë dakord vitin e kaluar me Shqipërinë për të studiuar opsionet për ndërtimin e terminalit LNG dhe konvertimin e një termocentrali joaktiv me naftë në Vlorë në termocentral me gaz.

artikulli i marre nga "Balkan Green Energy News"