Kriza klimatike: Shkencëtarët vërejnë shenja paralajmëruese të kolapsit të Golfstrimit.-Një mbyllje do të kishte ndikime shkatërruese globale dhe nuk duhet të lejohet të ndodhë, thonë studiuesit.-

Kriza klimatike: Shkencëtarët vërejnë shenja paralajmëruese të kolapsit të Golfstrimit.-Një mbyllje do të kishte ndikime shkatërruese globale dhe nuk duhet të lejohet të ndodhë, thonë studiuesit.-

Shkrirja e ujërave të ëmbla nga shtresa e akullit të Grenlandës po ngadalëson AMOC më herët sesa sugjeruan modelet klimatike. Fotografia: Ulrik Pedersen/NurPhoto/REX/Shutterstoc.

Shkencëtarët e klimës kanë zbuluar shenja paralajmëruese të kolapsit të Golfstrimit, një nga pikat krysore te ktheses potenciale të planetit.

Hulumtimi gjeti "një humbje pothuajse të plotë të stabilitetit pergjatë shekullit të kaluar" të rrymave që studiuesit i quajnë AMOC (Atlantic meridional overturning circulation). Rrymat tashmë janë në pikën e tyre më të ngadaltë në të paktën 1,600 vjet, por analiza e re tregon se ato mund të jenë pranë zhdukjes.

Një ngjarje e tillë do të kishte pasoja katastrofike në të gjithë botën, duke crregulluar rëndë rreshjet nga të cilët miliarda njerëz varen për ushqim në Indi, Amerikën e Jugut dhe Afrikën Perëndimore; duke shtuar stuhite dhe uljen e temperaturave në Evropë; duke ngritur nivelin e detit në lindje të Amerikës së Veriut. Gjithashtu do të rrezikonte më tej pyjet e shiut të Amazonës dhe shtresat e akullit të Antarktikut.

Kompleksiteti i sistemit AMOC dhe pasiguria mbi nivelet e ngrohjes globale të ardhshme e bëjnë të pamundur parashikimin e datës së ndonjë kolapsi tani për tani. Mund të jetë brenda një dekade ose dy, ose disa shekuj larg. Por ndikimi kolosal që do të kishte do të thotë që nuk duhet të lejohet të ndodhë kurrë, thanë shkencëtarët.

"Shenjat e destabilizimit janë të dukshme tashmë është diçka që nuk do ta prisja dhe që më duket e frikshme," tha Niklas Boers, nga Instituti Potsdam për Kërkimin e Ndikimit të Klimës në Gjermani, i cili bëri kërkimin. "Eshtë diçka që thjesht nuk mund ( ta lejosh) të ndodhë."

Nuk dihet se cili nivel i CO2 do të shkaktonte një kolaps të AMOC, tha ai. "Pra, e vetmja gjë që duhet bërë është mbajtja e emetimeve sa më të ulëta të jetë e mundur. Mundësia që kjo ngjarje me ndikim jashtëzakonisht të lartë të rritet rritet me çdo gram CO2 që hedhim në atmosferë ”.

Shkencëtarët janë gjithnjë e më të shqetësuar për pikat e kthesës - ndryshime të mëdha, të shpejta dhe të pakthyeshme në klimë. Boers dhe kolegët e tij raportuan në Maj se një pjesë e konsiderueshme e shtresës së akullit të Grenlandës është në prag shkrirje, duke kërcënuar një rritje të madhe të nivelit global të detit. Të tjerët kanë treguar kohët e fundit se pylli i shiut të Amazonës tani po lëshon më shumë CO2 sesa thith dhe se vala e nxehtësisë siberiane e vitit 2020 çoi në lëshime shqetësuese të metanit.

Bota mund të ketë kaluar tashmë një sërë pikash kthese, sipas një analize të vitit 2019, duke rezultuar në "një kërcënim ekzistencial për qytetërimin". Një raport i madh nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, i publikuar të hënën, pritet të përcaktojë gjendjen e përkeqësuar të krizës klimatike.

Hulumtimi i Boer, i botuar në revistën Nature Climate Change, titullohet "Sinjale paralajmëruese të bazuara në vëzhgim për një kolaps të AMOC". Të dhënat nga berthama e akullit dhe të dhëna të tjera nga 100,000 vitet e fundit tregojnë se AMOC ka dy gjendje: një të shpejtë, të fortë, siç është parë gjatë mijëvjeçarëve të fundit, dhe një të ngadaltë, të dobët. Të dhënat tregojnë se rritja e temperaturave mund të bëjë që AMOC të kalojë papritmas midis dy gjendjeve pergjate një deri në pesë dekada.

AMOC drejtohet nga uji i dendur dhe i kripur i detit që fundoset në oqeanin Arktik, por shkrirja e ujërave të ëmbla nga shtresa e akullit të Grenlandës po ngadalëson procesin më herët sesa sugjeruan modelet klimatike.

Boers përdori analogjinë e një karrige për të shpjeguar sesi ndryshimet në temperaturën dhe kripësinë e oqeanit mund të zbulojnë paqëndrueshmërinë e AMOC. Shtytja e një karrige ndryshon pozicionin e saj, por nuk ndikon në qëndrueshmërinë e saj nëse të katër këmbët mbeten në dysheme. Animi i karriges ndryshon si pozicionin ashtu edhe stabilitetin e tij.

Tetë grupe të të dhënave të matura në mënyrë të pavarur të temperaturës dhe kripës që kthehen në 150 vjet më parë, i mundësuan Boers -it të tregojë se ngrohja globale po rrit vërtet paqëndrueshmërinë e rrymave, jo vetëm duke ndryshuar modelin e tyre të rrjedhës.

Analiza përfundoi: "Kjo rënie [e AMOC në dekadat e fundit] mund të shoqërohet me një humbje pothuajse të plotë të stabilitetit gjatë shekullit të kaluar, dhe AMOC mund të jetë afër një kalimi kritik në mënyrën e tij të dobët të qarkullimit."

Levke Caesar, në Universitetin Maynooth në Irlandë, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim, tha: "Metoda e studimit nuk mund të na japë një kohë të saktë të një kolapsi të mundshëm, por analiza paraqet dëshmi se AMOC tashmë ka humbur stabilitetin, të cilin unë e marr si një paralajmërim se mund të jemi më afër një pike kritike te AMOC, sesa mendojmë. "

David Thornalley, në University College London në Mbretërinë e Bashkuar, puna e të cilit tregoi se AMOC është në pikën e tij më të dobët në 1,600 vjet, tha: “Këto shenja të rënies së stabilitetit janë shqetësuese. Por ne ende nuk e dimë nëse do të ndodhë një kolaps, ose sa afër mund të jemi me të. "

Marrë nga: The Guardian, 5 Gusht 2021