Impianti fotovoltaik lundrues i Statkraft në rezervuarin e hidrocentralit të tij të Banjës në Shqipëri ka një kapacitet 2 MW dhe përbëhet nga katër njësi. Është i vetmi termocentral i tillë në Evropën Juglindore me përjashtim të disa projekteve pilot në Turqi.

Katër vjet pasi Statkraft depozitoi një kërkesë në ministrinë përkatëse, kontraktori përfundoi termocentralin e tij lundrues diellor në një liqen artificial pranë Gramshit në Shqipërinë qendrore. Ocean Sun, e cila është gjithashtu një kompani norvegjeze, tha se përfundoi faza e dytë u krye tashmë në dhjetor.

Menjëherë pasi u instalua notuesi i parë me diametër 68.8 metra dhe kapacitet 500 kW në mesin e vitit 2021, një tornado e dëmtoi rëndë atë. Njësia u deklarua e riparuar pothuajse një vit më vonë dhe tre të tjerat me përmasa të barabarta u shtuan më pas.

Statkraft ka portofolin më të madh të hidrocentraleve në Evropë. Ajo operon gjithashtu energjinë e erës, energjinë diellore, termocentralet me gaz dhe objektet e ngrohjes qendrore. Njësia e re fotovoltaike lundruese ndodhet në rezervuarin e hidrocentralit të tij 72 MW në Banjë, në lumin Devoll. Të dyja kompanitë po vënë bast për një avantazh të mundshëm në terma të tregut nga një zgjidhje e re inxhinierike për teknologjinë në zhvillim.

Sistemi i rrethuar me unazë u krye brenda planit dhe buxhetit, me përmirësime të konsiderueshme në shpejtësinë e instalimit, tha Ocean Sun në raportin e tij tremujor. Objekti po prodhon sipas pritshmërive, duke konfirmuar rezultatet pozitive që u panë nga lundrimi i parë, shtoi ai.

Termocentrali 2 MW do të gjenerojë rreth 3 GWh në vit. Me përjashtim të disa projekteve pilot në Turqi, është vendosja e parë e teknologjisë në Evropën Juglindore.

Të panjohura të shumta rreth teknologjisë së re

Sipas njoftimeve të mëparshme, gomonet e Ocean Sun kanë një unazë polietileni me densitet të lartë (HDPE) dhe një membranë që është vetëm një milimetër ose më shumë e trashë. Materiali mund të mbajë si panelet diellore ashtu edhe punëtorët që i instalojnë ose kryejnë mirëmbajtje.

Avantazhi i të ashtuquajturave floatovoltaikë është se ato mund të instalohen pa çështje pronësie. Uji ftoh panelet nga poshtë, duke rritur performancën. Nga ana tjetër, hija e tyre redukton avullimin nga liqeni, gjë që është e dobishme për operatorët e hidrocentraleve dhe furnizimin me ujë.

Nga ana tjetër, rreziku nga moti ekstrem është ende duke u vlerësuar. Për më tepër, debati është ende nëse mungesa e diellit nga mbulimi i sipërfaqes së një liqeni mund të nxisë rritjen e algave toksike dhe të zvogëlojë sasinë e oksigjenit në ujërat e thella. Do të ndikonte në florën dhe faunën dhe dinamikën e karbonit, duke nënkuptuar se sipërfaqja e mbuluar duhet të jetë e kufizuar.

Floatovoltaikët përparojnë me ritme të ngadalta në Ballkan

Një tjetër projekt i centralit diellor lundrues është duke u zhvilluar në Shqipëri në kombinim me një hidrocentral, por edhe me një impiant të energjisë diellore të ngritur mbi digë. Kur burime të shumta të energjisë elektrike janë të integruara ose një impiant energjitik shton bateri, ai quhet një impiant hibrid.

Ndërmarrjet publike private dhe shtetërore në Greqi, Rumani dhe Mal të Zi po bëjnë gjithashtu hapat e parë për të përdorur teknologjinë e re. Sllovenia së fundi paraqiti legjislacionin për vendosjen e energjisë së rinovueshme, duke përfshirë PV-të lundruese.

Kompania gjermane Profine Energy planifikon të ndërtojë një impinat masiv lundrues diellor në liqenin artificial Ogosta në Bullgari, i cili shkaktoi protesta.

Kompanitë italiane po zhvillojnë disa projekte për një kombinim të energjisë së erës në det të hapur, duke përfshirë turbinat lundruese dhe termocentrale diellore lundruese në detin Adriatik.

Ocean Sun po shikon zgjerimin global

Në vitin 2021, MP Quantum Group dhe Ocean Sun nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi afatgjatë për energjinë diellore lundruese në Greqi dhe Qipro. Puna është intensifikuar rreth dy objekteve demonstruese vitin e kaluar, sipas Ocean Sun.

Firma instaloi kohët e fundit centralin e parë komercial të energjisë diellore lundruese në det. Në të njëjtën kohë, ai e integroi atë me një turbinë me erë në det të hapur, duke krijuar termocentralin e parë të tillë hibrid. Ocean Sun po zhvillon dy projekte të tjera në Singapor dhe një tjetër në Kinë.

shih për më shumë: https://www.youtube.com/watch?v=hRiNKZcctNo&ab_channel=OceanSun

Marrë nga:  Balkan Green News