Ndikimi dëmtues i njerëzimit në klimë është shumë i qartë, thane sot shkencëtarët e OKB në një studim historik.

Raporti thotë se emetimet e vazhdueshme të gazrave të ngrohjes mund të sjellin gjithashtu thyerjen e kufirit kyç të temperaturës në pak më shumë se një dekadë.

Autorët gjithashtu tregojnë se një rritje e niveleve të detit që shkon deri në 2 metra në fund të këtij shekulli "nuk mund të përjashtohet".

Por ka një shpresë të re që pakësimt e thella të emetimeve të gazrave serë mund ta stabilizojnë rritjen e temperaturave.

Ky vlerësim i matur nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) paraqitet në një dokument 42-faqësh të njohur si Përmbledhje për Politikëbërësit.

Studimi drejton një sërë raportesh që do të publikohen gjatë muajve të ardhshëm dhe është rishikimi i parë i madh i shkencës së ndryshimeve klimatike që nga viti 2013.

Publikimi i tij vjen më pak se tre muaj para një samiti klimatik me rëndësi në Glasgoë të njohur si COP26.

"Raporti i sotëm i parë i IPCC është një Kod i Kuq për njerëzimin," tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres.

"Nëse kombinojmë forcat tani, ne mund të shmangim katastrofën klimatike. Por, siç e bën të qartë raporti i sotëm, nuk ka kohë për vonesë dhe nuk ka vend për justifikime. Unë mbështetem tek drejtuesit e qeverisë dhe të gjithë aktorët për të siguruar që samiti COP26 është i suksesshëm."

Me tone të forta, të sigurta, dokumenti i IPCC thotë se "është e qartë se ndikimi njerëzor ka ngrohur atmosferën, oqeanet dhe tokën".

Raporti u shkrua nga 234 shkencëtarë të emëruar nga qeveritë anëtare të IPCC në të gjithë botën. Këta shkencëtarë janë ekspertë kryesorë të shkencës së Tokës dhe Klimës.
Ky raport - i pari nga katër që përbëjnë Raportin e Gjashtë të Vlerësimit të IPCC - shikon shkencën fizike që qëndron pas ndryshimit të klimës dhe ndikimet e saj.
Ai  përmban mbi 14,000 citime për kërkimet ekzistuese. Shkencëtarët shikuan të gjitha hulumtimet e lidhura me shkencën klimatike të botuara deri më 31 janar 2021.
Këta shkencëtarë, të cilët nuk kompensohen për kohën dhe përpjekjen e tyre, dolën vullnetarë për të lexuar ato 14,000 artikuj plus, kështu që ju nuk keni nevojë ta bëni.
Në vend të kësaj, ju mund të lexoni kapitujt e tyre më të shkurtër mbi konsensusin shkencor për tema si moti ekstrem ose ndryshimet rajonale në rritjen e nivelit të detit.

© SYRI.net