Në fund të tremujorit të parë të vitit 2021, ndërsa CEO-t e tre kompanive më të mëdha të naftës dhe gazit në SHBA prezantuan fitimet e firmave të tyre, investitorët hodhën një sërë pyetjesh se si po trajtonin ndryshimet klimatike.

Tregu tashmë kishte filluar t'i konsideronte karburantet fosile si energji të vjetra, të pista dhe pasi çmimet e naftës ranë në krater në vitin 2020, kryesisht për shkak të pandemisë, investitorët donin të dinin se si do të përshtateshin këto kompani.

Ata pyetën nëse kapja e karbonit mund të jetë një motor për të rritur të ardhurat dhe se si kompanitë e shihnin peizazhin e politikës klimatike. "Ne jemi të përkushtuar të ofrojmë produkte për të ndihmuar klientët të reduktojnë emetimet e tyre," tha Darren Woods, CEO i ExxonMobil. "Në të gjithë globin ne po ndihmojmë ekonomitë të dekarbonizohen."

Këtë vit, biseda ishte shumë më ndryshe. Nafta dhe gazi janë tani mallra të shumë-kërkuara pas pushtimit rus të Ukrainës, dhe në thirrjet e investitorëve të tremujorit të parë në 2022, të njëjtët CEO njoftuan fitime masive. Ndërsa investitorët u telefonuan për t'i mbushur me pyetje CEO-t, tema e ndryshimit të klimës mezi u ngrit. Në vend të kësaj, investitorët u përqendruan në dividentët dhe kthimin e aksioneve: mënyra se si kompanitë mund t'i kalojnë fitimet e tyre tek aksionerët.

Për vite me radhë, aktivistët dhe politikanët e kanë dënuar industrinë për përpjekjet e saj për të mohuar shkencën e ndryshimeve klimatike dhe për të vonuar çdo veprim për ta trajtuar atë. Por ajo që me të vërtetë e lëviz industrinë – si çdo industri e madhe – është performanca financiare. Në vitet para pandemisë COVID-19, energjia ishte sektori me performancën më të keqe në indeksin e aksioneve S&P 500 – një realitet që ngadalë por me siguri i detyroi liderët të vënë në dyshim modelin e tyre të biznesit. Tani, përtëritja financiare e industrisë së naftës dhe gazit ka krijuar një dinamikë të ndërlikuar për ata që e shtyjnë sektorin të përafrohet me realitetet e ndryshimeve klimatike. Paratë flasin, dhe tani ka shumë para për t'u bërë duke gërmuar dhe shitur naftë dhe gaz. Në një ndryshim të plotë nga dy vjet më parë, energjia është tani sektori me performancën më të mirë të vitit 2022 dhe e vetmja industri në indeksin e aksioneve S&P 500 që ka parë rritje të vlerësimeve këtë vit.

Ky rentabilitet i ripërtërirë tashmë ka ngritur alarmin për shumë të shqetësuar për shkencën e ndryshimeve klimatike. Në një raport të vitit 2021, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë përcaktoi një rrugë për botën për të përmbushur objektivat e vendosura në Marrëveshjen e Parisit, e cila kërkon kufizimin e rritjes së temperaturës globale në më pak se 2°C në krahasim me nivelet para-industriale. Për ta bërë këtë, drejtuesit e sektorit publik dhe privat duhet të derdhin triliona dollarë në energji të pastër, duke reduktuar gjithashtu financimin për lëndët djegëse fosile. Prodhimi i naftës duhet të bjerë 75% deri në vitin 2050; për të arritur atje, bota tashmë duhet t'i japë fund investimeve në vendet e reja të prodhimit të karburanteve fosile. “Shkencëtarët na thonë se nëse duam të kemi një planet që është ende i jetueshëm, emetimet duhet të arrijnë në zero neto deri në vitin 2050,” thotë Fatih Birol, kreu i IEA. "Nëse këto gjëra ndodhin, kërkesa për naftë do të ulet."

Këto nevoja të dyfishta - një industri që kthen një fitim të shëndetshëm në produktet e saj thelbësore dhe nevoja urgjente për të dekarbonizuar ekonominë globale - kanë bërë që aktivistët në mbarë botën të bëjnë një variant për të njëjtën pyetje: Si do të përfundojë mbretërimi i naftës dhe gazit? Një mënyrë tjetër për ta thënë: Në një sistem të tregut të lirë ku sundon fitimi, si mund ta rrëzoni një produkt që po bën fitim?

Prodhuar nga TIME Studios dhe PROTOZOA e Darren Aronofsky, Ari i Zi tregon historinë e mbulimit të shekullit - një dokumentar tërheqës që ekspozon një komplot global që ndryshoi botën përgjithmonë. BlackGold debuton në kinematë në mbarë vendin më 11 maj, e ndjekur nga debutimi i dokumentarëve të tij Paramount+ më 17 maj.

Dekada më parë, përpara se ndryshimi i klimës të hynte në gjuhën popullore, kompanitë e naftës studiuan shkencën se si djegia e karburanteve fosile do të ngrohte planetin dhe kuptuan që në vitet 1970 se adresimi i ndryshimeve klimatike do të kërcënonte biznesin e tyre kryesor. Për të mbrojtur fitimet e tyre, ata fshehën provat dhe nisën fushata të marrëdhënieve me publikun për të mbjellë dyshime me publikun dhe për të penguar rregullimin e duhur. Në Black Gold, dokumentarët e rinj të TIME mbi historinë e mohimit të shkencës së ndryshimeve klimatike nga ExxonMobil, shikuesit dëshmojnë përpjekjet e gjata dekadash të industrisë së naftës dhe gazit që shpalosen ndërsa planeti ngrohet. Shkencëtarët heshtin dhe grupet e errëta të parave janë krijuar për të ndihmuar në formimin e bisedës publike. Në fund të fundit ishte fitimi. “Është e vështirë të imagjinohet të vihet në rrezik fati i njerëzimit në këmbim të më shumë parave”, thotë në seri ish-zëvendëspresidenti Al Gore, i cili fitoi Çmimin Nobel për Paqen për aktivizmin e tij ndaj klimës.

Përpjekjet dhanë dividentë. Administratat presidenciale të përkushtuara për të miratuar politikën klimatike, përkatësisht ato të Bill Clinton dhe Barack Obama, u përpoqën t'i largonin përpjekjet pasi lobimi i industrisë zhgënjeu mbështetësit e mundshëm. Nën administratat republikane, industria gëzonte akses të pashembullt, me ish-ekzekutivë që shërbenin në pozita kyçe të autoritetit dhe bënin politika qeveritare. Edhe presidenti Biden, i cili bëri fushatë me një premtim për të qenë presidenti më i avancuar deri më tani, mori detyrën me plane klimatike të përqendruara kryesisht në nxitjen e energjisë së pastër dhe jo në penalizimin e karburanteve fosile.

Mohimi i shkencës së ndryshimeve klimatike dhe vonesa e veprimit shpesh portretizohen nga aktivistët si një krim moral. “Nga këndvështrimi njerëzor, është mëkati më i rëndë që mund ta imagjinoj”, thotë Christine Arena, një ish-ekzekutive e PR në Edelman, e cila u largua në shenjë proteste ndaj punës së kompanisë me grupet e tregtisë së naftës dhe gazit, në Black Gold. Çuditërisht, udhëheqësit e industrisë nuk e shohin atë në këtë mënyrë. Në një intervistë të vitit 2019, pyeta CEO të Shell, Ben van Beurden për një fushatë që akuzonte kompaninë e tij se dinte për ndryshimet klimatike për dekada dhe nuk kishte vepruar. Van Beurden pranoi se "po, ne e dinim" dhe shtoi, "të gjithë e dinin". Ai vazhdoi të argumentonte se Shell që atëherë e kishte pranuar publikisht shkencën e ndryshimeve klimatike, por shoqëria kishte dështuar të vepronte. Me fjalë të tjera, faji nuk duhet të bjerë mbi Shell; në një ekonomi të tregut të lirë, roli i një korporate është të bëjë një fitim dhe, në këtë kontekst, kompania po jepte ashtu siç duhej të bënte.

Në të vërtetë, kur çmimi i naftës ra dhe fitimet u zbehën në mesin e viteve 2010 – falë vendosjes së gjerë të shpimeve të thyerjes dhe horizontale – industria krejt papritur u bë e ndjeshme ndaj shtytjeve për ndryshim. Protestuesit organizuan vdekje në selinë e kompanisë së naftës. Aktivistët e klimës përdorën raporte rreth dekadave të mohimit të klimës nga industria për të bërë një rast moral. Ndërkohë, studentët e kolegjit i shtynë universitetet e tyre të heqin dorë nga lëndët djegëse fosile, duke fituar disa fitore ndërsa e shtynë perceptimin publik të rritet më antagonist ndaj naftës dhe gazit.

Këto përpjekje e bënë më të vështirë rekrutimin e talenteve në industri dhe i lanë kompanitë gjithnjë e më të prekshme ndaj rregullimit. Megjithatë, asgjë nuk e sfidoi qëndrimin e industrisë ndaj klimës aq sa ndryshimi i tonit nga investitorët. Deri në vitin 2020, sipas Forumit për Investime të Qëndrueshme dhe të Përgjegjshme, rreth 17 trilion dollarë investime ishin derdhur në të ashtuquajturat ESG - investime - shkurt për mjedisin, social dhe qeverisjen - dhe drejtuesit ndjenë presionin për të ofruar një tregim pozitiv rreth asaj se si kompanitë po i afroheshin klimës. "Në botën e parave, të gjithë jetojnë me gjurin e përkulur," tha Brian Thomas, një drejtor menaxhues në Prudential Private Capital, në një konferencë të industrisë në mars. "Industria ka filluar të ndryshojë sjelljen e saj për të reflektuar shqetësimet e bazës së investitorëve të saj, të drejtë apo të gabuar."

Pavarësisht nga shqetësimet klimatike, investitorët në të gjithë bordin u shqetësuan për performancën e dobët financiare të naftës dhe gazit - industria nuk po arrinte të fitonte para dhe duhej të prishej. "Modeli bazë është copë-copë, është shkatërruar," më tha në atë kohë Tom Sanzillo, drejtor i financave në Institutin për Ekonominë e Energjisë dhe Analizën Financiare. "Kjo është një industri në vendin e fundit."

Kompanitë e karburanteve fosile filluan përpjekjet për të ndryshuar; qasja ndryshonte sipas kompanive dhe rajoneve, por në përgjithësi ato ishin të pjesshme dhe të pamjaftueshme. Në një seancë dëgjimore të tetorit 2021, anëtarët e Komitetit të Mbikëqyrjes së Dhomës së Përfaqësuesve pyetën drejtuesit e disa prej firmave më të mëdha të naftës dhe gazit në botë për planet e tyre për të adresuar ndryshimet klimatike. CEO i ExxonMobil Woods përmendi investimin e kompanisë në gazin natyror si një mjet për reduktimin e emetimeve. Drejtori i Përgjithshëm i Chevron tha se kompania e tij do të përpiqet të emetojë më pak karbon në operacionet e saj.

Shkurtimisht, shkalla e ndryshimeve të industrisë nuk përputhet me shkencën. Mike Sommers, kreu i Institutit Amerikan të Naftës e përmblodhi atë në një fjalim të janarit 2022. Ndërsa ofronte një deklaratë të qartë se industria e tij duhet të adresojë ndryshimet klimatike, ai e bëri të qartë se industria nuk do të tkurret vullnetarisht. "Ne refuzojmë përpjekjet për të zvogëluar prodhimin vendas," tha ai. "Kjo ka të bëjë me mbledhjen, jo zbritjen."

Në SHBA, rafineritë si kjo fabrikë Chevron në El Segundo, Kaliforni, përpunojnë rreth 10.5 milionë fuçi naftë në ditë. Spencer Lowell

Për një moment të shkurtër, pushtimi rus i Ukrainës dukej se ofronte një mundësi për industrinë e energjisë për të ndryshuar kursin. Pas sulmeve fillestare, përkrahësit e energjisë së pastër sugjeruan se momenti krijoi një shans unik për politikëbërësit për të larguar ekonominë nga karburantet fosile. Në fund të fundit, nafta dhe gazi paguan për përpjekjet e luftës të Vladimir Putinit dhe i lanë njerëzit në mbarë botën të pambrojtur ndaj pasojave ekonomike të çmimeve më të larta të karburantit. Komisioni Evropian, organi ekzekutiv i BE-së, hartoi shpejt një plan për të hequr bllokun nga gazi rus me një propozim dramatik për të rritur zhvillimin e infrastrukturës së energjisë së pastër. Por, në anën tjetër të Atlantikut, tabloja e politikave ka qenë më pak premtuese. Republikanët që kundërshtojnë legjislacionin për klimën kanë përdorur rritjen e çmimeve të naftës për të fajësuar iniciativat klimatike të administratës Biden për dëmtimin e konsumatorëve. Dhe administrata ka zbutur mesazhet e saj për klimën, duke e zbutur atë me thirrje për prodhim më të madh të naftës dhe gazit në afat të shkurtër.

Megjithatë, edhe pa politikën e qeverisë për të shërbyer si shtysë, industria e naftës dhe gazit mund të kishte shfrytëzuar momentin për të përqafuar një drejtim tjetër. Teksa çmimet u rritën, kompanitë e gjetën veten të mbushur me para të gatshme që mund të ishin përdorur për të financuar një orientim të vërtetë drejt nismave të gjelbra. Por deri më tani, kompanitë kanë përdorur kryesisht paratë për të paguar dividentë të mëdhenj për aksionerët dhe për të blerë aksione, duke rritur kështu çmimin e aksioneve. ExxonMobil bëri 5.5 miliardë dollarë në tremujorin e parë të 2022; ajo planifikon të shpenzojë 30 miliardë dollarë për të blerë aksione deri në vitin 2023. Chevron fitoi më shumë se 6 miliardë dollarë; tha se do të blinte 10 miliardë dollarë deri në fund të vitit. Shell fitoi 9.1 miliardë dollarë; ajo planifikon të riblejë 8.5 miliardë dollarë aksione vetëm në gjysmën e parë të vitit.

Dinamika ka bërë që avokatët, aktivistët dhe politikanët të rimendojnë mesazhet e tyre. Ndërsa konsumatorët paguajnë më shumë për energjinë, kritikimi i industrisë për dështimet e saj klimatike mund të mos ketë të njëjtin rezonancë si dikur. Sondazhet e fundit kanë treguar se ndërsa shumica e amerikanëve mbeten të shqetësuar për ndryshimet klimatike, çështja ka rënë në listën e prioriteteve. Çmimet e gazit, nga ana tjetër, duken të destinuara për në qendër të vëmendjes, ndërsa SHBA-ja po i afrohet zgjedhjeve afatmesme të Kongresit.

Dhe kështu avokatët e kanë kthyer vëmendjen te fitimet e mëdha që po bëjnë kompanitë. Kompanitë, thonë këta avokatë, duhet të ulin çmimin e produktit të tyre - ose përndryshe do të përballen me një taksë fitimi të papritur që do t'i merrte ato para dhe do t'ua kthente taksapaguesve amerikanë. “Ne kemi nevojë për një narrativë fyese: ne thjesht po themi ‘Fajo Putinin’, dhe ata po thonë ‘Fajo Biden’”, thotë Ro Khanna, një përfaqësues demokrat nga Kalifornia, i cili është kryetar i Nënkomitetit të Mbikëqyrjes së Dhomës së Përfaqësuesve për Mjedisin. “Kjo nuk mjafton. Ne duhet të themi "Fajoni Big Oil".

Në sipërfaqe, strumbullari për të folur për marzhin e fitimit të industrisë mund të duket si një kthesë e pafat nga realiteti urgjent i shtytjes së këtyre kompanive të ngadalësojnë prodhimin e karburanteve fosile. Por ajo pret në thelb sfidën që paraqet industria e naftës dhe gazit për të adresuar ndryshimet klimatike. Fitimet nxitën mohimin e klimës së industrisë që në fillim; fitimet po nxisin vendimet për investime sot. Kur nafta nuk është më një investim i mirë, mbretërimi i saj do të marrë fund.—Me raportimin nga Mariah Espada

Për të parë artikullin origjinal në Anglisht, klikoni këtu!