Sfidat janë të shumta pasi bujqësia industriale kërcënohet nga aksesi në burimet kryesore nga uji në toka të shëndetshme.

Ndërsa një thatësirë ​​shkatërruese dhe historike nga Illinois në Teksas në Kaliforni po vazhdon, hartimi i sofistikuar dhe projeksioni i të dhënave sjellin më shumë lajme të këqija: zonat bujqësore janë ndër vendet në SHBA që përjetojnë rritjet më të larta të temperaturës.

"Kjo tashmë po ndodh," thotë R.V. Guha, një bashkëpunëtor i Google i cili krijoi një bazë të dhënash publike e cila merr informacion nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA dhe NASA për të hartuar tërheqjen e ujit për ujitje kundër rritjes së parashikuar të temperaturës në të gjithë qarqet e SHBA-së dhe zbuloi një korrelacion. Një klimë në ndryshim "ndikon gjithçka, nga uji te të korrat e deri te insektet", thotë ai.

Më të prekura janë bajamet, vaji i ullirit dhe prodhime të tjera speciale nga Lugina Qendrore e Kalifornisë, si dhe fermat e agrumeve, rrushit dhe sallatave gjetkë në shtet. Kalifornia është gjithashtu shtëpia e disa prej qumështoreve më të mëdha dhe thertoreve të derrit në vend, dhe fermerëve të bagëtive të ushqyera me bar në pjesën veriore të shtetit. Ndikohen gjithashtu edhe fermerët e kulturave që korrin misër dhe sojë në Arkansas dhe shtete të tjera në mesperëndim. Të paktën 2,000 bagëti në Kansas ngordhën këtë muaj gjatë një vale të nxehtë.


SHKALLA E TËRHEQJES SË UJIT: UJITJE (2015) VS TEMPERATURËS MAKSIMALE (DIFERENCA NË LIDHJE ME DATËN BAZË): NË LIDHJE ME 2006, BAZUAR NË RCP 4.5 (2050-06)

Projekti publik Data Commons i Google tërheq informacion nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA-së dhe NASA për të hartuar tërheqjen e ujit për ujitje kundër rritjes së parashikuar të temperaturës në të gjithë qarqet e SHBA. QERSHOR 2022

Çmimet në rritje të ujit në New Mexico dhe Arizona kanë fermerët dhe operacionet e tjera të prodhimit të mishit që mendojnë të largohen nga biznesi. Në Teksas, shteti përgjegjës për emetimet më të mëdha të gazrave serrë, ku disa qarqe perëndimore janë përballur me më pak reshje që nga shekulli i 19-të, mishi i viçit dhe pulës do të kërkojnë miliona tonë ujë në vit. Thatësira në Teksas është aktualisht përgjegjëse për gjendjen shumë të keqe të rreth 11% të të korrave të misrit të shtetit.

Rajonet ku Amerika mbështetet më shumë për të ushqyer popullin e saj po thahen. Ndërsa popullsia është rritur, më shumë ujë është derdhur në zonat e banuara, si dhe në ferma në shkallë të gjerë. Akuiferët si Oglala në Midwest dhe rrugët ujore si lumi Kolorado që rrjedhin në Kaliforni dhe Arizona janë duke luftuar.

"Kjo është sfida përcaktuese për dekadat e ardhshme," thotë Guha.

Këto rajone nuk kanë vetëm qasje në ujë dhe thatësirë ​​për t'u shqetësuar. Degradimi i tokës pritet të jetë një nga kërcënimet kryesore për shëndetin e njeriut në dekadat e ardhshme. Në Midwest të Amerikës gjatë 160 viteve të fundit, gati 60 miliardë tonë metrikë tokë e sipërme janë gërryer. Shumë humbet çdo vit për shkak të ndikimeve të shkaktuara nga njeriu si ndotja nga plehrat, kimikatet bujqësore dhe rrjedhjet e antibiotikëve. Disa ekspertë parashikojnë se tokës do t'i mbarojë shtresa e sipërme e tokës brenda gjashtë dekadave.

Problemi nuk mund të zgjidhet në një afat kohor njerëzor. Natyrës i duhen 500 vjet ose më shumë për të krijuar një centimetër tokë të freskët. Këto kushte do ta bëjnë ushqimin e popullatës një sfidë serioze.

Bujqësia moderne është ndërtuar mbi tre supozime kryesore, thotë David Barber, një partner në investitorët e bujqësisë dhe ushqimit Astanor Ventures: Energji e lirë, ujë falas dhe mot i qëndrueshëm. "I gjithë sistemi nuk funksionon pa këtë," thotë Barber. "Ai zbulon disa nga këto për shtëpinë e letrave që është."

“I gjithë sistemi nuk funksionon pa këtë. Ai zbulon disa nga këto për shtëpinë e letrave që është."

David Barber, partner në Astanor Ventures

Një planet më i nxehtë pritet të prodhojë ushqim më pak ushqyes. Kimia e brendshme e disa kulturave kryesore si gruri dhe orizi prishen kur ajri ndotet me dioksid karboni. Sipas disa studimeve, sasia e proteinave dhe vitaminave të prodhuara tenton të ulet.

"Sistemi ynë ushqimor i trashëguar tani është një sistem ushqimor në tranzicion," thotë Barber. “Ashtu si energjia e pastër, ajo po shkon nga ajo që ishte në atë që do të jetë. Do të jetë më mirë për njerëzit dhe do të jetë më i respektueshëm për tokën, oqeanin dhe planetin, dhe konsumatori e dëshiron këtë. Të injorosh atë dhe të thuash se nuk do të ndryshojë kurrë nuk është e saktë.”

Burimi origjinal i artikullit: Forbes