Pesë zona kanë përjetuar valë të nxehta jashtëzakonisht të hershme dhe mungesë reshjesh, veçanërisht lugina e Po...

Italia ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme në pesë rajone veriore dhe ka njoftuar fonde emergjente për një thatësirë ​​të përkeqësuar që ka pllakosur luginën e Po në javët e fundit.

Kabineti miratoi një gjendje të jashtëzakonshme në pesë rajone – Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte dhe Veneto – deri më 31 dhjetor, tha qeveria në një deklaratë që njoftoi gjithashtu një fond prej 36.5 milion € (33.8 milion £) për ndihmoni të prekurit.

Italia po përballet me një valë të nxehti jashtëzakonisht të hershme dhe mungesë reshjesh, veçanërisht në luginën veriore bujqësore Po, e cila është goditur nga thatësira e saj më e keqe në 70 vitet e fundit.

Gjendja e jashtëzakonshme ofron "mjete dhe kompetenca të jashtëzakonshme" për të ndihmuar në garantimin e sigurisë publike, kompensimin e humbjeve dhe kërkon të garantojë kushte normale jetese për ata në zonë.

Sipas sindikatës më të madhe bujqësore të Italisë, Coldiretti, thatësira kërcënon më shumë se 30% të prodhimit bujqësor kombëtar dhe gjysmën e fermave në luginën e Po, ku prodhohet proshuta e Parmës.

Liqenet Maggiore dhe Garda kanë përjetuar nivele më të ulëta se normalja e ujit për këtë periudhë të vitit, ndërsa më në jug ka rënë edhe lumi Tiber, i cili përshkon Romën.

Lumi Po është rezervuari më i madh i ujit të gadishullit, shumica e të cilit përdoret nga fermerët.

Ditët e fundit disa bashki kanë njoftuar kufizime. Verona, një qytet me një çerek milion banorë, ka racionalizuar përdorimin e ujit të pijshëm, ndërsa Milani ka njoftuar mbylljen e shatërvanëve të tij dekorativë.

Një pasojë tjetër e thatësirës është se prodhimi i energjisë hidroelektrike ka rënë ndjeshëm. Hidrocentralet, kryesisht në veriun malor të Italisë, përbëjnë gati 20% të prodhimit kombëtar të energjisë.

Njoftimi vjen një ditë pasi të paktën shtatë persona vdiqën pasi një akullnajë u shemb në Alpet italiane, për të cilën kryeministri Mario Draghi tha se ishte "pa dyshim" i lidhur me ngrohjen globale.