Ekspertët paralajmërojnë se kriza e ujit në Italinë Veriore është shenjë e një problemi afatgjatë që tashmë po ndryshon ekosistemet.

Italia po përballet me thatësirën më të madhe të 70 viteve të fundit. Për javë të tëra, niveli i ujit të lumit Po, sistemi kryesor lumor i vendit, ka qenë aq i ulët në disa zona sa që anijet e vjetra të mbytura po rishfaqen. Disa rajone kanë shpallur gjendjen e jashtëzakonshme dhe uji i pijshëm po racionohet në qindra komuna në të gjithë Italinë veriore. Thatësira po kërcënon të korrat në Luginën e Po, ku prodhohet rreth 40% e ushqimit të vendit. Natyra Itali foli me Stefano Fenoglio, profesor i zoologjisë dhe hidrobiologjisë në Universitetin e Torinos dhe themelues i Alpstream, një qendër kërkimore për studimin e lumenjve alpine.

"Ne po vijmë nga një dimër veçanërisht i thatë dhe i ngrohtë," thotë Fenoglio. “Pothuajse 100 ditë pa reshje, pa borë dhe pa shi, plus kemi pasur temperatura më të larta se mesatarja”. Një temperaturë prej gati dy gradë mbi mesataren midis dhjetorit dhe janarit ishte një "anormali" dhe, për t'i bërë gjërat më keq, uji që mbahej normalisht në akullnajat u avullua, shpjegon ai. “Rezultati është se lumenjtë nuk morën asnjë prurje uji dhe, në fund të shkurtit, gjendja e tyre ishte shumë e ngjashme me atë të një lumi në gusht”.

Fenoglio thotë se regjimi i lumenjve në Italinë Veriore po kalon tani një proces 'mesdhetarizimi' për shkak të temperaturave më të larta. Kjo do të thotë lumenj gjithnjë e më me ndërprerje, ku uji mund të zhduket nga shtrati i lumit për shumë muaj në të njëjtën kohë.

Një pasojë është një varfërim i biodiversitetit të lumit, i cili, nga ana tjetër, çon në një kolaps të funksionalitetit. Shumë organizma nuk kanë kohë të përshtaten dhe të kalojnë periudhat më të thata. "Uji nxehet, oksigjeni zvogëlohet dhe është një stres i madh mjedisor," shpjegon Fenoglio.

“Të parat që zhduken janë kafshët me një cikël jetësor shumë të gjatë. Nëse ka një thatësirë ​​çdo gjashtë muaj dhe uji zhduket, këto kafshë nuk do t'ia dalin sepse u duhet më shumë kohë për t'u zhvilluar në ujë që nuk e kanë. Në vend të tyre, shumë organizma oportunistë pjellin dhe zhvillojnë shpejt një koloni. Ujërat më të ngrohtë, më të ngadaltë dhe më pak të bollshëm favorizojnë gjithashtu specie të tilla si algat filamentoze dhe bakteret e zakonshme që gjenden zakonisht në pellgje të ndotura, të ndenjura ose të kontaminuara. Këto specie nuk janë më në gjendje të metabolizojnë lëndën organike, e cila lëviz në drejtim të rrymës dhe krijon probleme.”

Thatësira po çon gjithashtu në një rritje të patogjenëve. “Këto javët e fundit po gjejmë përqendrime shqetësuese të salmonelës, koliformit fekal dhe një sërë patogjenësh të tjerë potencialisht të rrezikshëm”, thotë Fenoglio. "Ajo që derdhet në lumenjtë tanë është shpesh ajo që del nga impiantet e trajtimit". Ai shpjegon se ndërsa impiantet e trajtimit pastrojnë ujërat e zeza, lumenjtë gjithashtu ndihmojnë duke holluar ujin përmes shkallës së rrjedhës së tyre. “Nëse lumenjve u mungon shumë ujë, impiantet e trajtimit nuk ndihmohen më në këtë proces”.

Ura midis Viadana-s dhe Boretto-s, me një lumë pothuajse të thatë Po poshtë. Po në Boretto arriti një nivel të ulët historik në qershor 2022. Kredia: Michele Lapini

Për të studiuar se si rënia e ujit lidhet me ndryshimin e cilësisë së ujit, qendra Alpstream, e cila ka selinë e saj në luginën e Po, ka zhvilluar një mikrokozmos lumenjsh artificialë që do të lejojnë "eksperimente manipuluese". "Ne mund të rikrijojmë një mjedis lumi dhe më pas të ndryshojmë disa karakteristika, për shembull qëndrueshmërinë e ujit, shpejtësinë, temperaturën dhe transparencën, dhe të kuptojmë se çfarë ndodh," shpjegon Fenoglio.

Shkencëtarët në Itali kanë dhënë alarmin për ndikimin e ndryshimeve klimatike në ekosistemet e lumenjve për dekada, por veprimet politike mungojnë. “Italia është shumë e ekspozuar ndaj ndryshimeve klimatike, veçanërisht rajoni alpin dhe përballja me këtë krizë duhet të jetë një prioritet”, thotë Fenoglio. “Thatësira trajtohet si një episod akut, por tani po bëhet kronik.

Disa nga zgjidhjet e propozuara, si krijimi i më shumë rezervuarëve, do të funksionojnë vetëm deri tani. "Nuk është se ne mund të krijojmë një seri rezervuarësh dhe më pas të vazhdojmë ta përdorim ujin ashtu siç po e përdorim." Një zgjidhje tjetër e propozuar është hapja e digave për të dërguar ujin te të mbjellat, por kjo nënkupton heqjen e ujit nga hidrocentralet, në një kohë kur edhe furnizimi me energji është në krizë.

Fenoglio thotë se Italia duhet të miratojë më tepër një planifikim afatgjatë të ujit. “Nuk mund të kemi më prodhime shumë të kërkuara, sisteme joefikase të shpërndarjes dhe ujitjes”, thotë ai. “Ne duhet të mendojmë për një sistem që e përdor ujin më me kursim.”

--
Burimi origjinal i artikullit në Anglisht: https://www.nature.com/articles/d43978-022-00089-y