Informacion nga Bangladeshi për TECi lundrues në Vlorë

Informacion nga Bangladeshi për TECi lundrues në Vlorë

Khulna Power do t'i shesë TECin e saj të parë për Tk130cr firmës amerikane

Khulna Power Company Ltd (KPCL) ka rënë dakord me firmën amerikane Excelerate Global Operations LLC për të shitur termocentralin e saj 110 MW të montuar në maune për 15 milionë dollarë ose 130 Tk crore, pasi termocentrali ka qëndruar i papunë që nga viti 2018, për shkak të mos rinovimit të marrëveshjes së blerjes së energjisë me qeverinë.

Marrëveshja për rieksportin e centralit dy dekadash është subjekt i miratimit të Bordit të Zhvillimit të Energjisë në Bangladesh dhe autoriteteve të tjera, tha kompania në një dosje rregullatore të dielën.

Impianti 110 MW me karburant të dyfishtë i montuar në maune, i themeluar në 1997 ishte termocentrali i parë i sektorit privat në vend dhe, pas skadimit të kontratës, një vlerësues i pavarur ndërkombëtar vlerësoi se vlera e aseteve të impiantit të papunë ishte 227 crore Tk disa vite më parë.

Duket si një zhgënjim për aksionarët e KPCL-së që aseti po shitet me 43% zbritje që do të zvogëlonte vlerën kontabël të kompanisë së tyre.

"Bordiynë ka marrë një vendim shumë pragmatik përtë mos priturpër një çmim më të lartë. Kjo është marrëveshja më e mirë që kemi gjetur pas disa vitesh eksplorimi në tregun ndërkombëtar," tha inxhinieri Al Mamun M Atiqul Islam, drejtor menaxhues i kompanisë.

"Konteksti i tregut ndonjëherë dikton që të presësh për një çmim më të mirë vetëm sa vazhdon t'ju kushtojë më tej," i tha ai Business Standard ndërsa shpjegonte marrëveshjen.

TECi i ka kushtuar kompanisë disa crore taka çdo vit vetëm për mirëmbajtje, ndërsa me kalimin e kohës mosha e makinës vetëm do të rritet, gjë që përkthehet në një çmim më tej të ulët, tha Atiqul Islam.

Më e rëndësishmja, nëse kompania do të priste më tej dhe nuk do të arrinte një blerës ndërkombëtar me çmimin e dëshiruar, do të shkaktonte kosto shtesë të çmontimit të impiantit dhe taksa të mëdha.

Kapitali i maqinerisë për TECin ishte një import i përjashtuar nga taksat me kusht për t'u rieksportuar më vonë dhe çdo shitje lokale do t'i kushtonte kompanisë taksa të mëdha, vazhdoi ai.

Duke iu përgjigjur pyetjes "A ishte e fryrë vlera kontabël e Tk227?" drejtori menaxhues tha: "Aspak."

Disa faktorë shkaktuan një rënie të vlerës së impiantit gjatë tre viteve të fundit që nga vlerësimi i palës së tretë, tha ai duke shtuar se rritja e kostos së karburantit në ditët e sotme është një prej tyre.

Makineritë e vjetra kushtojnë më pak në shpenzime kapitale, por konsumojnë pak më shumë karburant dhe blerësit ndërkombëtarë janë gati të paguajnë më pak se sa dikur përpara rritjes së çmimit të karburantit vitin e kaluar.

Përpara pandemisë, KPCL filloi të eksploronte tregun ndërkombëtar me një çmim të kërkuar prej 334 krorë Tk.

Blerësi amerikan, megjithatë, po prokuron TECin e ndërtuar nga motorët reciprokë Wartsila për ta vendosur atë në një vend të Evropës Lindore (shënim perkthyesit; kupto Shqiperia) duke punuar në disa zgjidhje afatshkurtra për mungesat e energjisë.

Inxhinierët e KPCL do të jenë përgjegjës për të ndihmuar vendosjen e uzinës atje (në Shqipëri) dhe trajnimin e punonjësve të përdoruesit të ri për të operuar centralin, tha Atiqul Islam.

Ky është rasti i parë që një termocentral shitet jashtë vendit dhe eksportimi i ekspertizës teknike përkatëse nga vendi, shtoi ai.

24 Prill 2022

The Business Standard

https://www.tbsnews.net/economy/stocks/khulna-power-sell-its-first-plant-tk130cr-us-firm-408918