Drejtuesit botëror të shëndetit kërkojnë rimëkëmbjen e gjelbër nga kriza e koronavirusit

Drejtuesit botëror të shëndetit kërkojnë rimëkëmbjen e gjelbër nga kriza e koronavirusit

Letra e hapur për udhëheqësit e G20 thotë se adresimi i ndryshimit të klimës është kryesore për ringjalljen globale

Një korsi biciklete shfaqet prej Extinction Rebellion ne Londren perendimore. Fotografia: Guy Bell / Rex / Shutterstock

Mjekë dhe profesionistë mjekësorë nga e gjithë bota u kanë bërë thirrje udhëheqësve botërorë të sigurojnë një rimëkëmbje të gjelbër nga kriza e koronavirusit, që merr parasysh ndotjen e ajrit dhe prishjen e klimës.

Më shumë se 200 organizata që përfaqësojnë të paktën 40 milion punonjës shëndetësorë — duke përbërë rreth gjysmën e fuqisë globale të punës mjekësore — kanë nënshkruar një letër të hapur drejtuesve të G20 dhe këshilltarëve të tyre kryesorë mjekësorë, duke treguar për 7 milion vdekjet e parakohshme, në të cilat ndotja e ajrit kontribuon secila vit në të gjithë botën.

Zyrtarët kryesorë mjekësorë dhe këshilltarët kryesorë shkencorë duhet të përfshihen drejtpërdrejt në hartimin e paketave stimuluese tani në zhvillim, kërkon letra, në mënyrë që të sigurohen që ato të përfshijnë konsideratat e shëndetit publik dhe shqetësimet mjedisore. Ata thonë se sistemet e shëndetit publik duhet të forcohen dhe paralajmërojnë se si degradimi i mjedisit mund të ndihmojë në përballimin e sëmundjeve të ardhshme.

Në letër, profesionistët e shëndetit lidhin ndotjen e ajrit dhe sistemet e brishta të shëndetit publik me ndikimet e virusit, duke thënë se ndotja e ajrit “tashmë po dobësonte trupin tonë”, duke përkeqësuar ndikimin e sëmundjes.

Studimet kanë sugjeruar që ndotja e ajrit mund të luajë një rol në përkeqësimin e simptomave Covid-19 ose në rritjen e vdekshmërisë, megjithëse shkencëtarët gjithashtu thonë se është shumë herët për të nxjerrë përfundime të vështira në lidhje me ndikimet e plota. Qiejt e pastrimit që kanë shoqëruar mbylljen në shumë vende, megjithatë janë të kërcënuar, pa mbrojtje të reja, sapo aktiviteti industrial rifillon.

“Profesionistët e shëndetit janë në vijën e parë të kësaj urgjence dhe ne po shohim humbjen e jashtëzakonshme të jetës për shkak të veprimit shumë vonë,” tha Miguel Jorge, presidenti i Shoqatës Botërore të Mjekësisë. “Ne e dimë tani më shumë se kurrë se jeta e shëndetshme varet nga një planet i shëndetshëm. Ndërsa ecim në rrugën për shërim, duhet të ndërtojmë një sistem që do të na mbrojë nga dëmtimet e mëtejshme. Ne kemi nevojë për një shërim të shëndetshëm dhe të gjelbër. “

“Covid-19 e ka detyruar botën të ndalojë dhe të marrë stoqe, duke na siguruar një mundësi unike për të bërë ndryshime që do të përfitojnë nga planeti dhe të gjithë njerëzit në të,” tha Annette Kennedy, presidenti i Këshillit Ndërkombëtar të infermierëve. “Ndryshimet klimatike paraqesin një kërcënim të menjëhershëm dhe serioz për shëndetin e popullatës në botë. Ne po u bëjmë thirrje qeverive të sigurohen që niveli i ndotjes të mos kthehet në nivelet e mëparshme, në mënyrë që fëmijët dhe nipërit tanë të jenë në gjendje të rriten shëndetshëm në një klimë të qëndrueshme dhe të qëndrueshme. Vetëm duke investuar në kujdesin shëndetësor dhe mjedisin, ne mund të krijojmë një të ardhme të qëndrueshme. “

Nënshkruesit përfshijnë Shoqatën Botërore të Mjekësisë, Këshillin Ndërkombëtar të infermierëve, Federatën e Infermierëve dhe Mamitë, Komitetin e Kontrollit, Organizatën Botërore të Mjekëve të Familjes dhe Federatën Botërore të Shoqatave të Shëndetit Publik, si dhe mijëra profesionistë të shëndetit.

Njoftim:

Letra u është dërguar të gjithë drejtuesve të G20, përfshirë Boris Johnson, Angela Merkel dhe Xi Jinping, të cilët janë nën presion për të aprovuar një rimëkëmbje të gjelbër, si dhe ata që janë kritikuar për një qasje të dobët ndaj krizës ose për përdorimin e saj për të dobësojnë mbrojtjet mjedisore, duke përfshirë Donald Trump, Vladimir Putin dhe Jair Bolsonaro.

26 Maj 2020

Marrë me shkurtime nga “ The Guardian”