Çmimet për energjinë diellore do të bien me më shumë se 50% që nga Janar 2022.

Çmimet për energjinë diellore do të bien me më shumë se 50% që nga Janar 2022.

Kombinimi i rritjes së çmimeve të energjisë dhe rënies së shpejtë të kostove të ndërtimit diellor e bëjnë rastin e biznesit të PV për konsumatorët më tërheqës se kurrë. Që nga shkurti i vitit 2023, ne kemi parë një rënie çuditërisht të fortë të kostove të punës në nivelin e para krizës dhe besojmë se progresi do të mbahet gjatë gjithë vitit 2024. Për më tepër, panelet diellore do të kenë çmime të ulëta të të gjitha kohërave. Në vjeshtën e vitit 2023, 80 GW panele qëndronin në magazinat evropiane, ekuivalente me instalimet e dy viteve të mëparshme për të gjithë kontinentin. Çmimet e kanë marrë parasysh këtë çekuilibër dhe çmimet e paneleve pritet të arrijnë nivelet më të ulëta të të gjitha kohërave në fillim të vitit 2024, përpara se të kthehen më vonë gjatë vitit pasi oferta dhe kërkesa balancohen. Ne presim rënie prej të paktën 50% për kostot e ndërtimit diellor nga tremujori i parë i vitit 2023 deri në tremujorin e parë të 2024, dhe më pas afërsisht 1% rënie në muaj nga atëherë. Nuk ka pasur kurrë një kohë më të mirë që familjet të investojnë në energjinë diellore.

Çmimet e energjisë së konsumit do të rriten deri në një të tretën

Edhe pse çmimet e gazit këtë verë ishin për një kohë të shkurtër në nivelin më të ulët në dy vjet dhe shumë konsumatorë menduan se mund të merrnin frymë të lehtësuar - ishte një pushim i shkurtër. Ndërprerjet në importet e LNG-së, tubacionet e gazit dhe rritja e niveleve të konfliktit duket se e kanë kthyer këtë prirje. Zhvillimet e fundit tragjike në Lindjen e Mesme do ta bëjnë furnizimin me lëndë djegëse fosile edhe më pak të parashikueshme. Pas Reformës së Tregut të Energjisë Elektrike të Komisionit Evropian, duhet të ketë më pak ndryshueshmëri për konsumatorët, por kjo nuk duhet të ngatërrohet sepse do të thotë se çmimi do të ulet mesatarisht. Me rritjen e çmimeve të inputeve dhe rritjen e kostove të rrjetit, çmimet e konsumit të energjisë elektrike në vitin 2024 ndoshta do të priren në rritje në të gjitha tregjet evropiane.

Marrë nga artikulli i Andreas Thorsheim, CEO and founder at Otovo.Andreas Thorsheim