Azerbajxhani është i vendosur të investojë ndjeshëm në infrastrukturën e gazit në Shqipëri në mes të zgjerimit të vazhdueshëm në rrjetin e shpërndarjes së gazit të rajonit, tha presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev në një konferencë gjeopolitike të enjten, por jo të gjithë janë të bindur se kjo është një ide e mirë.

Aliyev i bëri komentet në konferencën e katërt Formimi i Gjeopolitikës së Eurazisë së Madhe të organizuar nga Universiteti ADA në qytetin e Azerbajxhanit Shusha.

Shqipëria aktualisht nuk përdor asnjë gaz, përkundrazi mbështetet në energjinë hidrike, disa energji diellore dhe importe të energjisë fosile. Megjithatë, ai është shtëpia e Gazsjellësit Trans Adriatik, pjesë e Korridorit Jugor të Gazit (SGC) i cili kalon nëpër zona të mëdha të territorit të tij ndërsa transporton gaz nga Azerbajxhani në Evropë.

“Shqipëria është kalimtare, por nuk ka rrjet të shpërndarjes së gazit. Ne po planifikojmë të investojmë një shumë të konsiderueshme parash për të krijuar këtë rrjet të shpërndarjes”, tha ai.

Aliyev shtoi se ai vizitoi Sofjen kohët e fundit për të marrë pjesë në nënshkrimin e një memorandumi mirëkuptimi (MoU) mbi transmetimin e gazit, të quajtur Unaza e Solidaritetit.

Nënshkruar më 25 prill, MM përcakton planet për një korridor të transmetimit të gazit - një nismë e përbashkët midis Bulgartransgaz (Bullgari), Transgaz (Rumani), FGSZ (Hungari), SOCAR (Azerbajxhan) dhe Eustream (Sllovaki) - e cila synon të ofrojë shtesë kapacitete të transmetimit të gazit natyror deri në 9.5 miliardë metra kub (BCM) gaz në vit.

Gazi do të rrjedhë nga Azerbajxhani në Evropën Lindore, Qendrore dhe Perëndimore përmes Bullgarisë, Rumanisë, Hungarisë dhe Sllovakisë.

Aliyev shtoi se pasi Sllovakia u bashkua me projektin, priten të vijnë më shumë në bord.

“Sllovakia po i bashkohet projektit. Pra, nëse tani eksportojmë në gjashtë vende, brenda një viti nëse gjithçka shkon sipas planeve, pa ndonjë përpjekje të madhe, mund të jetë 10. Dhe ky nuk është fundi”, tha ai.

Aliyev tha gjithashtu se Shqipëria mund të bashkohet me blerësit e gazit azerbajxhanas për shkak të kalimit të SGC në territorin e vendit ballkanik. Sipas presidentit të Azerbajxhanit, negociatat aktualisht janë duke ecur mirë.

Shqipëria nuk e ka fshehur dëshirën e saj për t'u bërë një qendër gazi në Ballkan, por zgjerimi i mundshëm në përdorimin e gazit paraqet një sërë çështjesh.

Gligor Radecic, aktivist i gazit në Bankwatch beson se lajmet nuk janë të mira për Shqipërinë.

“Shqipëria po lufton me mbështetjen e tepërt në hidrocentralet e cenueshme nga klima. Megjithatë, varësia e re e importit nga karburantet fosile nga një regjim i korruptuar dhe autokratik është gjëja e fundit që i duhet këtij vendi,” tha ai.

Ai shtoi se kriza aktuale energjetike është shkaktuar kryesisht nga gazi fosil dhe për këtë arsye, zhvillimi i një rrjeti të ri të shpërndarjes së gazit nga e para në një vend që aktualisht nuk konsumon gaz "duket si çmenduri" dhe do të sjellë emetime në energjinë vendase aktualisht pa emetime. sektor.

“Shqipëria duhet të shmangë përsëritjen e gabimeve të fqinjëve të saj të BE-së, të cilët tani po përpiqen të heqin dorë nga gazi. Prandaj, mungesa e infrastrukturës së gazit në Shqipëri nuk duhet parë si një ‘mungesë’ por si një plus”, tha ai për EURACTIV.

Duke qenë se zhvillimi i një infrastrukture të tillë do të kërkonte vite, Radeçiç tha se koha do të shpenzohej më mirë për të mbështetur investime të tilla si zgjidhja e humbjeve të shpërndarjes së energjisë elektrike, rritja e përdorimit të pompave të nxehtësisë dhe rinovimi i thellë i ndërtesave të banimit.

“Duke pasur parasysh nivelin e varfërisë energjetike në vend, qeverisë shqiptare do t'i duhet të subvencionojë shumë konsumin e brendshëm të gazit që konsumatorët ta përdorin atë, gjë që mund të zbrazë arkën tashmë të kufizuar të shtetit, ose konsumatorët nuk do të jenë në gjendje të thithin kostot e larta dhe gazin e paqëndrueshëm. çmimet, të cilat mund ta lënë të bllokuar infrastrukturën,” tha ai.

Si një shpresë për BE-në, ka gjithashtu shqetësime lidhur me të dhënat e të drejtave të njeriut në Azerbajxhan që nuk janë në përputhje me standardet e bllokut për të drejtat e njeriut. Zgjerimi i infrastrukturës së gazit do t'i dërgojë më shumë para vendit i cili njihet për korrupsionin dhe represionin e të gjithë opozitës.

Vendi dhe SOCAR kanë qenë gjithashtu të lidhur me disa skandale në pjesë të tjera të Evropës, disa duke përfshirë fondet e BE-së, si dhe Laundromat Azerbajxhan, i cili pa miliarda euro që gjetën rrugën e saj në xhepat e organizatave evropiane dhe madje edhe të politikanëve në këmbim të trajtimit të favorshëm dhe lobimi.

Shqipëria është shtëpia e Gazsjellësit Trans Adriatik, pjesë e Korridorit Jugor të Gazit (SGC) i cili kalon nëpër zona të mëdha të territorit të saj ndërsa transporton gaz nga Azerbajxhani në Evropë. [Shutterstock/Polad Gasimov]

marrë nga EUROACTIV