++ Studimi i ri konfirmon: hidrocentralet kanë një ndikim shkatërrues në popullatën e peshkut në lumenjtë përreth Mesdheut ++ Specie të shumta janë të kërcënuar me zhdukje ++


Vjenë, Radolfzell, 9 korrik 2020. Hidrocentralet janë një nga shkaqet kryesore për rënien e llojeve të shumta të peshkut në rajonin e Mesdheut.

Ky është rezultat i një studimi të ri të porositur nga organizatat e mbrojtjes së natyrës EuroNatur dhe Riverwatch, së bashku me Wetlands International Europe, GEOTA dhe WWF Adria.

Në total, janë regjistruar 251 specie të rrezikuara të peshkut me ujë të ëmbël së bashku me gjendjen e tyre të stokut në lumenjtë në pellgun Mesdhe.
Gjithashtu u vlerësua ndikimi i hidrocentraleve ekzistues dhe të planifikuar në këto popullata. Isshtë sondazhi më gjithëpërfshirës i këtij lloji në Evropë deri më tani.

The Vardar Streber (Zingel balcanicus) is likely to become extinct if the planned hydropower plants are built in its habitat. It is now only found in a few river stretches in North Macedonia. It needs free-flowing, gravel-rich streams to survive. © Vasil Kostov

Rajoni i Mesdheut është një pikë e nxehtë biodiversiteti, por lumenjtë dhe ligatinat po vuajnë veçanërisht nga bumi aktual i hidrocentraleve.

Janë planifikuar më shumë se 6.300 hidrocentrale të reja, 5.269 janë tashmë në funksionim dhe 202 janë aktualisht në ndërtim e sipër.

Nëse do të ndërtoheshin të gjitha bimët e parashikuara, 179 lloje peshqish do të drejtoheshin më tej drejt zhdukjes; Shtatë specie të tjera me siguri do të viheshin përtej shpëtimit dhe ka të ngjarë të zhduken globalisht. Kërcënimi më i madh vjen nga hidrocentralet e vogla.

Vetëm 163 lloje peshqish janë kërcënuar me zhdukje nga hidrocentralet ekzistuese dhe të planifikuara me një kapacitet nën 10 megavat.

"Hidrocentralet janë një nga shkaqet kryesore për listat gjithnjë e më të gjata të Kuqe të Peshqve", thekson Dr Jörg Freyhof, autor i studimit dhe ekspert i njohur i peshkut.

"Nga një perspektivë për ruajtjen e specieve, është e domosdoshme që zgjerimi i mëtejshëm i hidrocentraleve, veçanërisht të hidrocentralit të vogël, është ndalur.

Në vend të kësaj, lumenjtë e mbetur që rrjedhin duhet të mbrohen dhe ato të bllokuara tashmë duhet të rikthehen në gjendjen e tyre natyrore. Kjo vlen jo vetëm për rajonin e Mesdheut, por për rrjedhat ujore në të gjithë Evropën ".

"Nëse zgjerimi i hidrocentralit nuk ndalet, BE mund të harrojë objektivat e saj të biodiversitetit në Marrëveshjen e Gjelbër. Nuk ka kuptim që Strategjia e Biodiversitetit të përcaktojë restaurimin e 25,000 kilometrave të lumenjve, nëse, në të njëjtën kohë, mijëra kilometra do të dëmtohen dhe devijohen si rezultat i zhvillimit të hidrocentraleve ”, thotë Ulrich Eichelmann, CEO i Riverwatch.

"Kërkesat tona kryesore janë të qarta: nuk ka mbështetje të mëtejshme financiare për hidrocentralet, dhe, veçanërisht, ndalimin e subvencioneve për hidrocentrale të vegjël.

Ky studim është një dëshmi e mëtejshme e potencialit shkatërrues të hidrocentraleve - një formë e prodhimit të energjisë që është etiketuar gabimisht si jeshile për një kohë të gjatë ", thotë Gabriel Schwaderer, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit EuroNatur.

Hydropower plants, especially small hydro, are one of the main causes for the increasingly long Red Lists of fishes. If the expansion is not stopped, 186 fish species in the rivers of the Mediterranean region will be pushed further towards extinction. © Amel EmricInformacioni mbi sfondin e këtij studimi

 • Ky është një njoftim për shtyp i përbashkët nga EuroNatur dhe Riverwatch.
 • Studimi: 251 specie tashmë të rrezikuara të peshkut me ujë të ëmbël në Pellgun Mesdhe janë objekt i këtij studimi. Gadishulli Iberik, Franca, Italia, pjesë të Ballkanit, Lindja e Mesme, Egjipti dhe vendet e Magrebit u vëzhguan të gjithë gjeografikisht. Gjeni studimin e plotë në https://balkanrivers.net/Threatened_Fish_MedBasin.pdf (studimi me cilësi të shtypjes në dispozicion sipas kërkesës)
 • Fushata "Ruani zemrën blu të Evropës" synon të mbrojë lumenjtë më të vlefshëm të Gadishullit Ballkanik nga një tsunami prej rreth 3,000 projekteve të digave. Fushata është e koordinuar nga OJQ-të Riverwatch dhe EuroNatur dhe është realizuar së bashku me organizatat partnere lokale.
 • Materiali i fotove: Ju mund të përdorni materialin e bashkangjitur në imazh në lidhje me këtë njoftim shtypi një herë, dhe falas, duke specifikuar emrin e autorëve përkatës të figurës.

  Kontaktet:

  Anja Arning, EuroNatur, anja.arning@euronatur.org
  +49 7732 - 927213

  Ulrich Eichelmann, Riverwatch, ulrich.eichelmann@riverwatch.eu
  +43 676 6621512

  Dr. Jörg Freyhof,
  joerg.freyhof@mfn.berlin,
  +49 176 83520718