5 Prill, 2022

36 organizata të shoqërisë civile i kanë dërguar sot një letër të përbashkët presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, duke i bërë thirrje BE-së të ndalojë promovimin e përdorimit të gazit fosil në Ballkanin Perëndimor

36 organizata të shoqërisë civile i kanë dërguar sot një letër të përbashkët (1) Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, duke i bërë thirrje BE-së të ndalojë promovimin e përdorimit të gazit fosil në Ballkanin Perëndimor.

Rajoni është aktualisht shumë më pak i varur nga gazi sesa BE-ja, e cila po përpiqet të çlirohet nga importet e gazit fosil pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Serbia dhe pjesë të Maqedonisë së Veriut dhe Bosnje-Hercegovinës përdorin gazin rus, kryesisht për ngrohje. Shqipëria, Kosova dhe Mali i Zi nuk kanë fare rrjet gazi.

Pavarësisht nga fakti se Ballkani Perëndimor është zotuar të heqë gradualisht përdorimin e karburanteve fosile deri në vitin 2050. Komisioni vitet e fundit ka inkurajuar në mënyrë aktive rritjen e konsumit të gazit fosil në rajon, kryesisht nëpërmjet Korridorit Jugor të Gazit nga Azerbajxhani, pavarësisht projekti i fushës së gazit Shah Deniz është 20 për qind në pronësi të Lukoil të Rusisë .

Letra e sotme i bën thirrje Komisionit të rrisë investimet e qëndrueshme në energji që po neglizhohen në rajon, në vend që të vazhdojë të promovojë gazin fosil.

Denis Žiško nga Qendra Aarhus në Bosnje dhe Hercegovinë, tha: “Promovimi i rritjes së përdorimit të gazit fosil në Ballkanin Perëndimor në këtë fazë të emergjencës globale të klimës është e papërgjegjshme dhe kundërproduktive. Varësia jonë e ulët nga gazi është një plus, jo një minus, ndërsa shkojmë drejt elektrifikimit të ngrohjes dhe transportit. Infrastruktura e re e ndërtuar tani do të përfundojë ose si asete të bllokuara ose si një bllokim i gazit fosil që do të pengojë zhvillimin e burimeve të rinovueshme në rajon.

Nevena Smilevska e Eko-Svest në Maqedoninë e Veriut, tha, "Pavarësisht nëse është nga Rusia, Azerbajxhani apo gjetkë, rritja e varësisë sonë nga importi është gjëja e fundit që na nevojitet - një fakt i nënvizuar nga rritja e çmimit të gazit të këtij dimri dhe pushtimi rus i Ukrainës. Ndërsa BE-ja më në fund e kupton se siguria e saj energjetike nuk mund të bazohet në importet e gazit fosil, po ashtu edhe Komisioni duhet të ndalojë urgjentisht promovimin e kësaj rruge qorre në Ballkanin Perëndimor.

Nataša Kovačević e CEE Bankwatch Network, tha: "Trajtimi i humbjeve të shpërndarjes së energjisë elektrike, rritja e përdorimit të pompave me ngrohje diellore, paneleve diellore në çati, teknologjitë inovative të ruajtjes së nxehtësisë dhe rinovimi i thellë i ndërtesave të banimit kërkojnë shumë më tepër vëmendje të nivelit të lartë nga Komisioni Evropian për të kompensuar vitet e humbura duke promovuar gazin fosil”.

Kontaktet

Pippa Gallop, Këshilltare për Energjinë e Evropës Juglindore, Rrjeti Bankwatch i CEE

pippa.gallop@bankwatch.org

+385 99 755 9787

Natasa Kovacevic, fushatë për dekarbonizimin e ngrohjes qendrore në Ballkanin Perëndimor

natasa.kovacevic@bankwatch.org

+382 67 030 033

Shënime;

1.     Letra mund të gjendet ketu:

https://bankwatch.org/wp-content/uploads/2022/04/Open-letter-The-EU-must-promote-sustainable-energy-not-gas-dependence-in-the-Western-Balkans.pdf